Oamenii Kremlinului, mesaj pentru presa și politicienii din România: Să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor

Publicat: 05 dec. 2024, 21:34, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Oamenii Kremlinului, mesaj pentru presa și politicienii din România: Să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a făcut publice documente ale serviciilor secrete care indică o presupusă implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din România. Dezvăluirile vin într-un context politic tensionat, marcând o premieră în istoria recentă a țării.

Documentele desecretizate evidențiază o serie de activități cibernetice și operațiuni de influență, pe care autoritățile le atribuie Kremlinului, menite să afecteze integritatea procesului electoral. Reacția Ambasadei Rusiei la București a fost promptă și vehementă, negând orice implicare și acuzând Statele Unite de interferență politică în România.

CSAT confirmă ingerințele externe: un semnal de alarmă pentru democrația românească

Conform informațiilor publicate de CSAT, documentele serviciilor de informații arată o implicare directă a Rusiei în manipularea procesului electoral. Acțiunile atribuite Kremlinului includ atacuri cibernetice asupra infrastructurii digitale folosite în alegeri și campanii de dezinformare desfășurate pe rețelele sociale. Autoritățile susțin că aceste operațiuni sunt similare cu cele utilizate de Rusia în alte țări europene și în SUA în trecut.

Desecretizarea acestor documente a declanșat o serie de reacții la nivel internațional. Departamentul de Stat al SUA a condamnat ferm aceste ingerințe, calificându-le drept „activități cibernetice maligne” și avertizând asupra posibilelor consecințe ale unei rupturi între România și alianțele occidentale.

Ambasada Rusiei respinge acuzațiile și critică intervenția americană

Într-un comunicat de presă, Ambasada Rusiei la București a negat categoric orice implicare în procesul electoral din România. Reprezentanții Kremlinului au calificat acuzațiile drept „nejustificate și false”, acuzând Statele Unite de manipulare politică. Potrivit ambasadei, Rusia nu ar fi fost niciodată implicată în procesele electorale din alte state, iar toate acuzațiile de acest tip ar fi parte a „arsenalului diplomației americane”.

„Referitor la declarația Departamentului de Stat al SUA cu privire la alegerile din România.

Departamentul de Stat al SUA nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România, publicând la 4 decembrie 2024 o declarație a purtătorului de cuvânt, dl. M.Miller, cu acuzații nejustificate și false privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România”.

În declarația sa, dl. M.Miller a amenințat România cu refuzul companiilor americane de a mai investi în economia țării și cu alte consecințe negative dacă țara va îndrăzni să schimbe cursul de susținere necondiționată a planurilor agresive ale blocului NATO condus de americani”, arată Ambasada Rusiei la București.

În plus, reprezentanții ruși au lansat un atac indirect la adresa Washingtonului, susținând că SUA ar fi cele care recurg la practici precum șantajul, manipularea opiniei publice și „revoluțiile colorate”. Ambasada a recomandat politicienilor și jurnaliștilor români să nu implice Rusia în dezbaterea electorală internă, susținând că Moscova respectă alegerile poporului român.

În paralel, Departamentul de Stat al SUA, prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, a condamnat ferm ingerințele atribuite Rusiei. Miller a subliniat că astfel de acțiuni subminează principiile democratice și pot avea consecințe grave asupra relațiilor bilaterale.

Într-o declarație considerată de unii observatori ca fiind tranșantă, Miller a avertizat că o eventuală distanțare a României de alianțele occidentale ar putea duce la restrângerea investițiilor americane și la slăbirea cooperării în domeniul securității.

„Pentru cei care se bazează pe indicațiile Departamentului de Stat al SUA, le reamintim încă o dată după cum urmează. Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte țări, nu orchestrează „revoluții colorate” în acestea, în relații bilaterale nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptelor. Toate acestea sunt instrumente din arsenalul diplomației americane.

Respectăm orice alegere a poporului român și îi recomandăm pe politicienii și mass-media din România să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor.”, mai transmite Ambasada Rusiei la București.