Obezitatea afectează creierul ca o boală neurodegenerativă
Obezitatea provoacă leziuni la nivelul creierului comparabile cu cele observate în cazul persoanelor afectate de maladia Alzheimer precoce.
Obezitatea este o boală care dezechilibrează metabolismul, favorizând apariția diabetului de tip 2, dislipidemiei sau hipertensiunii. De asemenea, obezitatea are consecințe grave în zona căilor respiratorii, cardiacă și a intestinelor. Și, iată, recent, un nou studiu sugerează că obezitatea afectează creierul și cunoașterea.
Neurologii de la Universitatea McGill din Montreal propun o ipoteză pentru a explica declinul cognitiv legat de indicele de masă corporală (IMC) foarte mare. Ei cred că în spatele acestui IMC se ascunde o formă de neurodegenerescență comparabilă cu cea observată la pacienții afectați de Alzheimer.
Neurologii au realizat patru hărți ale creierului pe baza RMN-urilor efectuate în cazul a patru grupe de voluntari: persoane obeze (fără probleme cognitive diagnosticate), persoane cu greutate medie, persoane afectate de Alzheimer și persoane cu cogniție normală. Cercetătorii canadieni au comparat hărțile și au observat similitudini între creierul persoanelor obeze și cel al persoanelor afectate de Alzheimer.
Cercetătorii de la McGill au ajuns la concluzia că obezitatea ar putea fi un factor de risc suplimentar pentru maladia Alzheimer.
Ei nu sunt primii care fac ajung la această concluzie.
”Studiul nostru consolidează literatura existentă care indică obezitatea ca factor important al maladiei Alzheimer (…) Rezultatele noastre evidențiază importanța reducerii greutății în cazul persoanelor obeze de vârstă medie pentru a reduce riscul ulterior de neurodegenerare și de demență, subliniază Filip Morys, cercetător la laboratorul The Neuro din cadrul McGill.