20:20, 26.10.2024 • LIFESTYLE
Obiecte din casa ta, printre cele mai murdare!
Sunt obiecte din casa noastră care pot adăposti și transmite tot felul de microorganisme. Așadar, care sunt acestea și ce trebuie făcut pentru ca într-adevăr să n-avem probleme în propria casă.
- Scaunul de toaletă: Să nu uităm că fecalele conțin peste 500 de specii de microorganisme. Dacă nu ne spălăm pe mâini evident că riscul de a ne infecta este foarte Măsuri: igienizați periodic vasul de toaletă; spălați-vă temeinic pe mâini înainte și după folosirea toaletei.
- Clanțele ușilor, mânerele frigiderului, sertarelor, dulapurilor. Măsuri: curățați-le periodic cu șervețele dezinfectante.
- Geanta și sacoșele de cumpărături. Un studiu realizat de Initial Washroom Hygiene concluziona că una din cinci genți adăpostește mai multe bacterii decât un vas de toaletă. Pungile de cumpărături sunt bine ”garnisite” cu microorganisme adunate de la produsele proaspete – legume, fructe etc. -, de la alimentele care nu sunt bine ambalate (pește, carne etc.), de la produsele care au fost manipulate sau depozitate în spații necorespunzătoare. Măsuri: genta are nevoie de o curățare periodică interioară și exterioară: evitați să adunați șervețele de unică folosință uzate sau resturi de alimente începute și neterminate etc.
- Bureții de baie, de bucătărie reprezintă un mediu ideal (combinație de umezeală și căldură) pentru bacterii care se pot răspândi foarte ușor. Același lucru este valabil pentru mop și propsop. Măsuri: stoarceți bine buretele după ce l-ați folosit; schimbați bureții cât mai des.
- Blatul de bucătărie este foarte ușor colonizat de microorganisme, deoarece pe el tăiem carne, legume etc. Măsuri: folosiți detergenți dezinfectanți; periodic, scufundați-l în apă fierbinte; schimbați-l frecvent.
- Pantofii – pe tălpile acestora sunt o mulțime de bacterii și nu numai. Măsuri: găsiți un loc, pe terasă, pe balcon, unde să puneți pantofii: schimbați periodic papucii de casă sau, după caz, nu ezitați să-i bagați în mașina de spălat.
- Telefonul mobil. Îl folosim frecvent, îl așezăm pe diferite suprafețe… unde există multe microorganisme. Măsuri: nu uitați să vă dezinfectați telefonul mobil; faceți același lucru cu receptorul și tastatura telefoanelor fixe, acasă și la serviciu.
- Tastatura și mouse-ul computerului: în contact permanent cu mâinile noastre, se acoperă rapid cu un strat bacterian. Măsuri: curățați periodic telefonul, tastatura; nu mâncați deasupra tastaturii
- Periuța de dinți. Ca în cazul bureților, periuța de dinți constituie un mediu cald și umed, perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Măsuri: periodic, schimbați periuța; nu o împrumutați; evitați ca aceasta să atingă o altă periuță.
- Frigiderul este spațiul închis unde se adună tot felul de alimente; crude sau preparate termic, cu diferite termene de valabilitate, ambalate sau mai puțin ambalate etc. Măsuri: fiecare tip de aliment are locul său definit în funcție de temperatură; separați alimentele crude de cele gătite, carnea de legume și lactate; preparatele trebuie acoperite; eliminați alimentele expriate; de două ori pe lună, curățați interiorul cu un detergent special.