OCDE – Care va fi noul plan de țară al României? Discuții de importanță strategică, acum, la Cotroceni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/62238438.jpg)
Discuții esențiale pentru viitorul României au loc, în prezent, la Palatul Cotroceni. Aderarea țării la OCDE este vectorul principal al conferinței la care participă președintele interimar, Ilie Bolojan, prim ministrul Marcel Ciolacu, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, dar și lideri din sectorul privat și experți în domeniu.
Reuniunea oficialilor politici este organizată în parteneriat cu mediul de afaceri din România și reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), lideri din sectorul privat și experți în domeniu. Pe ordinea de zi sunt teme ca progresul și provocările procesului de aderare a României la OCDE, beneficiile acestei integrări și impactul asupra economiei naționale.
Conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Administrația Prezidențială susține acest demers și sprijină reformele necesare pentru ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline al organizației.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-a revizuit în scădere prognoza privind creșterea economică globală, estimând o încetinire la 3,1% în 2025 și la 3,0% în 2026.
Factorii principali ai acestei revizuiri sunt tensiunile comerciale crescânde și inflația persistentă, care afectează perspectivele economice la nivel mondial.
Perspective economice globale
Conform raportului intermediar al OCDE, principalele economii vor înregistra rate de creștere diferite:
- SUA: 2,2% în 2025, 1,6% în 2026.
- Europa: 1,0% în 2025, 1,2% în 2026.
- China: scădere de la 4,8% în 2024 la 4,4% în 2026.
Despre OCDE
Este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.
OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.
Cei 38 de membri ai organizației sunt state dezvoltate, deținând cca 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța (https://www.oecd.org/about/).