Odă bucuriei, elogiul îngrijorării
Neversea, Electric Castle, Rock the City, Gărâna, Brezoi, ARTmania au trecut, pe rol sunt Untold și Rockstadt, vor veni Summer Well, Jazz in the Park, Posada și alte festivaluri care au pus România pe harta muzicii mondiale vară de vară. Zeci de mii de euro se revarsă spre comunitățile locale, bani veniți inclusiv de afară, ceea ce înseamnă o injecție puternică de aer curat în finanțele patriei. I-am avut pe Judas Priest, pe Depeche Mode, pe Guns’n’Roses, îl vom vedea pe Robbie Williams, iar la anul va surpriza maximă, Coldplay cu două concerte pe Arena Națională.
Toate acestea reprezintă repere ale bucuriei fanilor de tot felul din România și de oriunde. Tineri și veterani plătesc bilete, de cele mai multe ori la nivel occidental, călătoresc, se cazează care pe unde pot, ascultă, trăiesc momente unice, consumă și își trăiesc vara alături de cei cu aceleași gusturi. Sau beau o bere cu un străin cu care își împarte poveștile de viață ca și cum s-ar ști de decenii… Din punctul acesta de vedere România arată superb! Și nu în ultimul rând, să evocăm gloria, noblețea și rafinamentul Festivalului George Enescu!
Industria aceasta a festivalurilor și concertelor nu stă doar în mâna celor care organizează evenimentele de mai sus. Marea ei parte este populată de anonimii care se străduie să încropească într-o sală cât de cât decentă un afiș de doamne ajută pentru a atrage de multe ori un public novice care peste timp va fi parte din marile festuri. Furnicile din această parte a industriei de festivaluri și concerte vor fi atinse inevitabil de măsurile fiscale pe care guvernul Ciolacu le pune la cale. Menționez doar una: scăderea plafonului pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro pe an. În felul aceste 70.000 de firme mici riscă să intre în istorie, printre ele probabil și societăți care ne-au bucurat cu un concert cu o viitoare stea. Fără acești mici întreprinzători, nu pot exista cei mari!