O vedetă TV din România face sumbra previziune: „Odată cu Regina Angliei o să dispară și monarhia în Europa…”
„Pe cât de anti-monarhiști eram când Regele Mihai trăia, pe atât de pro-monarhiști suntem azi, când monarhia e pe ducă. Noi, mereu vițeversa”, scrie cunoscutul om de televiziune pe pagina sa de Facebook.
Mesajul lui Dan Negru se înscrie pe linia mai multor analize și „semnale” lansate în media internațională în ultimii ani. „Este adevărat că dacă astăzi monarhia nu ar exista, nimeni nu ar mai inventa-o”, nota La Stampa în 2020, cotidian care realiza o amplă analiză a situației monarhiilor la nivel mondial.
Monarhia, încotro?
„Monarhiile europene din acest secol par a avea o poziţie destul de sigură: de la începutul anului 2000 şi până în prezent, doar două din întreaga lume au căzut, cea din Samoa și cea a Nepalului. Prima a devenit republică, a doua a sfârşit tragic cu masacrarea a nouă membri ai familiei regale de către prințul coroanei Dipendra, îmbibat de alcool și hașiș.
Însă acestea sunt regate mici, nesemnificative din punct de vedere economic și nimănui nu îi pasă că nu mai au un rege. În schimb, secolul trecut a făcut adevărata şi extrem de dura selecție a celor mai importante monarhii, care în multe cazuri, domneau de secole. Între revoluții și războaie mondiale, în mai puțin de 90 de ani au căzut casele regale din Portugalia, Rusia, Muntenegru, Prusia, Austro-Ungaria, Finlanda, Polonia, Imperiul Otoman, Albania, Ungaria, Spania – odată cu dictatura lui Franco, China, Ungaria, Italia, Bulgaria, România, Grecia și Iran.
Pe vechea hartă a lumii, coroanele au fost înlocuite cu steaguri republicane sau cu pancartele dictatorilor care au preluat puterea în numele poporului, fiind deseori chiar mai tiranici decât foştii suverani”, scria La Stampa.
Acum nu mai contează. E târziu!
Revenind la Dan Negru, acesta își justifică afirmația de ce crede că o să dispară monarhia în Europa: „Pentru că o instituție fără oameni e o cutie goală. Habar n-am dacă ne-ar fi fost de folos monarhia după ’90. Cand am avut monarhie, am urât-o. Când n-o mai avem, o iubim.