Odată cu trecerea la ora de iarnă în 2023, vom da ceasurile cu o oră în urmă
În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, România va trece la ora de iarnă în 2023.
În timpul trecerii la ora de iarnă, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest lucru va face ca ultima zi de duminică din luna octombrie să fie cea mai lungă din an, totalizând 25 de ore. Această schimbare poate avea un impact semnificativ asupra oamenilor, mulți experimentând simptome precum iritabilitatea, insomnia sau oboseala în timpul zilei în primele zile după modificarea orei.
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat într-o postare pe rețelele de socializare unele pericole care pot apărea:
- Riscul de infarct crește cu 5-10% în primele trei zile după schimbarea orei, afectând în special persoanele tinere și active profesional.
- De asemenea, există o creștere a riscului suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, mai ales în cazul celor care suferă de depresie și au vulnerabilități psiho-emoționale.
Medicul subliniază că sub aceste simptome pot exista și alte cauze, de aceea este important să vă adresați unui medic pentru o evaluare corespunzătoare și pentru a exclude alte posibile diagnoze.
Pentru a face tranzitia ușoară către schimbarea orei, medicul recomandă cinci practici esențiale: planificarea atentă a activităților, evitarea supraîncărcării cauzate de stimuli nervoși, substanțe psihoactive sau conflicte, petrecerea timpului în aer liber, activitate fizică și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.