Oficial Ministerul Mediului: România implementează „deosebit de dificil” directivele privind apele uzate şi calitatea apei
România implementează „deosebit de dificil” cele două directive europene din domeniul apelor, cea privind apele uzate din oraşe şi cea privind calitatea apei pentru consumul cetăţenilor, din cauză că mai este nevoie de 23 miliarde de euro, care se adaugă la cele circa 9 miliarde deja cheltuite, a declarat miercuri, la Sibiu, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dan Ştefan Chiru.
„Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, ţara noastră s-a angajat să implementeze cerinţele directivele europene în domeniul apelor, în special directiva privind epurarea apelor uzate urbane şi directiva privind calitatea apei destinate consumului uman. Aceste două directive sunt cuprinse în capitolul de Mediu şi din acest motiv, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor răspunde în faţa Comisiei Europene de implementarea corectă şi completă a prevederilor acestora. Trebuie recunoscut că această implementare este deosebit de dificilă, în special pentru că mai necesită resurse financiare mari, estimate la circa 23 miliarde de euro, care se adaugă la cele circa 9 miliarde deja cheltuite. Progresul înregistrat la nivel naţional privind epurarea apelor uzate urbane în perioada 2009-2021 se reflectă în creşterea nivelelor de colectare şi epurare pentru aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi cu circa 20% şi în extinderea reţelelor de distribuţie a apei potabile şi modernizare a sistemelor de tratare a apei pentru potabilizare, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Deşi am înregistrat acest progres remarcabil, din punctul nostru de vedere, mai sunt multe de făcut pe conformare a celor două directive”, a arătat secretarul de stat Dan Ştefan Chiru, la forumul Expo Apa organizat la Sibiu.
Chiru a invitat operatorii regionali din industria apei să depună proiecte pentru a obţine bani europeni, prin PNRR şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, pentru reţelele de alimentare cu apă şi canalizare. De asemenea, el arătat că sunt fonduri de 4,5 miliarde de euro disponibile şi prin programul naţional ‘Anghel Saligny’.
„În acest sens, doresc să menţionez că Ministerul Mediului, Ape şi Pădurilor este coordonator naţional al componentei de calitate a apei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În această componentă, pentru extinderea reţelele de alimentare cu apă şi canalizare şi pentru conectare populaţiei la aceste reţele, au fost alocate peste 900 de milioane de euro. Invităm toţi operatorii regionali ai organizaţiei dumneavoastră să depună proiecte în cadrul acestei componente. În plus, aşa cum probabil cunoaşteţi, sunt propuse a fi alocate circa 3 miliarde de euro pentru proiecte de apă şi apă uzată prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă şi urmează să propunem alocare de fonduri pentru apă şi de canalizare şi în bugetul fondului de mediu. La această oră se adaugă circa 4,5 miliarde de euro alocate prin programul ‘Anghel Saligny'”, a detaliat Dan Ştefan Chiru.
La Sibiu au început, miercuri, lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre Europa de Est 2022, cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei dedicat industriei apei.