Oficial, suntem avertizați că unele medicamente vor lipsi din farmacii
Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Răzvan Prisada, a anunațat că unele medicamente vor lipsi pentru ”o anumită perioadă, câteva săptămâni, maximum câteva luni”.
Motivele acestei discontinuități sunt legate de producție, dar și de aprovizionare.
„Există discontinuităţi. Discontinuităţile, de obicei, constau (…) în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maximum câteva luni, a anumitor produse din piaţa medicamentelor din România, pe motive de obicei de producţie, dar există şi o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienţii le au în anumite perioade. Există cantităţi în piaţă, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă”, a spus președintele ANMDM.
Aprovizionarea se face pe baza datelor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în majoritate fiind medicamente decontate. Dar aceste date nu au fost actualizate și nu s-a putut anticipa care este cererea.
„Ne uităm la cifrele de decontări din anii trecuţi pentru a putea să avem o idee, de fapt, care este necesarul real, pentru a putea solicita deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă aprovizionarea pieţei cu cantităţi suficiente. (…) În condiţiile în care aceste date nu sunt actualizate (…) ne este foarte dificil să anticipăm, de fapt, nevoia pentru o serie de medicamente (…) mai ales cele care se adresează unui număr definit, limitat de pacienţi”, a explicat Răzvan Prisada.
Perioade de sincope
Președintele ANMDM a mai precizat că, dacă vom avea un sezon rece comparabil cu cel anterior, pe baza predicțiilor pe care le avem acum, lucrurile ar trebui ”să fie sub control”. Dar s-ar putea pune problema unei eventuale crize în funcție de sezonul epidemiologic.
”Dacă însă există şi vor exista vârfuri de consum, şi lucrul acesta îl vom vedea odată cu evoluţia sezonului, este posibil, la nivel european, să existe perioade de sincope, în acelaşi sens pe care l-am descris mai devreme, în care cantităţile pe care le avem disponibile să nu fie suficiente într-o anumită perioadă de consum maxim, să nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile. Ce am încercat să facem pentru a nu ne mai afla în aceeaşi situaţie cu cea de anul trecut este să acoperim, prin producţie, la nivel naţional, anumite produse, mă refer de exemplu la câteva antibiotice ,care anul trecut au fost deficitare”, a explicat Răzvan Prisada.