Oficiali de rang înalt din Congresul SUA vin în România: Prima vizită după Trump, cu accent pe Marea Neagră și securitatea regională
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/PTExNjFiNDBkZGRhZWZjNTQ4MjQzMjg1MjkwNDI0MDNm.thumb_.jpg)
O delegație importantă a Congresului Statelor Unite ale Americii va sosi, luni, în România, marcând prima vizită oficială a unor membri ai legislativului american în țara noastră de la instalarea administrației Trump.
Scopul principal al vizitei este consolidarea relațiilor bilaterale româno-americane și discutarea unor teme strategice, în special în domeniul securității în regiunea Mării Negre.
Delegația este formată din membri ai ambelor partide majore din SUA – Partidul Republican și Partidul Democrat – și va fi condusă de congresmanul republican Vern Buchanan. Acesta este un politician cu o carieră de aproape două decenii în Camera Reprezentanților și ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al influentei Comisii pentru Căi și Mijloace, responsabilă de aspecte fiscale și sociale esențiale ale guvernului federal.
Componența delegației
Alături de Vern Buchanan, din delegație mai fac parte:
-
Dina Titus (democrată)
-
Lloyd Doggett (democrat)
-
Ted Lieu (democrat)
-
Neal Dunn (republican)
-
Ilhan Omar (democrată)
-
Anna Paulina Luna (republicană)
-
Andy Ogles (republican)
Majoritatea membrilor sunt congresmeni cu experiență în activitatea parlamentară din SUA și, potrivit informațiilor oficiale, mulți dintre ei se află pentru prima dată în România.
Vern Buchanan – o figură-cheie în Congresul american
Reprezentant al statului Florida din 2007, Vern Buchanan are o influență notabilă în politica americană. Comisia pentru Căi și Mijloace, din care face parte, deține jurisdicția asupra sistemului de taxare al Statelor Unite și este implicată în gestionarea unor programe federale majore, precum Social Security și Medicare. În plus, Buchanan conduce subcomisia pentru sănătate și este președintele Parteneriatului pentru Democrație, o inițiativă bipartizană care colaborează cu peste 20 de parlamente din întreaga lume pentru sprijinirea instituțiilor democratice.
Anterior carierei sale politice, Buchanan a activat în mediul de afaceri timp de peste 30 de ani și a deținut funcția de președinte al Camerei de Comerț din Florida.
Teme de pe agenda vizitei
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că vizita americană are o „semnificație aparte” pentru dialogul strategic dintre cele două state. Printre temele abordate se vor afla:
-
Securitatea regională la Marea Neagră, în contextul strategiei adoptate de Congresul SUA în 2023;
-
Probleme legate de alegeri și garanțiile oferite de România în privința respectării standardelor democratice;
-
Perspective ale cooperării bilaterale în domeniul apărării și al dezvoltării economice.
„Nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a declarat Diaconescu referindu-se la provocările de securitate din regiune. Totodată, el a menționat că până la finalul lunii aprilie sunt așteptate și alte evoluții importante în relația bilaterală.