Ofițer KGB despre cum Putin planifica să intre și în Moldova după ce ar fi luat Kievul
Republica Moldova ar fi fost următoarea țintă, după ce ar fi căzut Ucraina, susține fostul ofițer KGB Serghei Jirnov. Acesta îl cunoaște personal pe Vladimir Putin încă din 1980, fără a se declara un apropiat al președintelui rus.
Declarațiile referitoare la planurile Kremlinului au fost făcute în cadrul unui amplu interviu acordat TVR Moldova și preluat de stiri.md.
Vladimir Putin planifica să intre și în Republica Moldova după ce ar fi luat Kievul?
Serghei Jirnov: Din păcate da. Nu vreau să sperii telespectatorii dumneavoastră dar consider că acest lucru este cunoscut în Moldova, apropo despre aceasta a vorbit și în lunile mai-iunie 2022, atunci când un general important din Rusia a spus că doresc să meargă cu operațiuni militare pe direcția Nikolaev-Odesa și după – Transnistria și Moldova.
Acest lucru a fost confirmat nu doar de Lukașenko, care este un om destul de straniu, dar iată acest general a lui Putin a deconspirat adevăratele planuri pe care le are Statul Major rus, iar ultimele provocări în adresa Republicii Moldova, cu rachete care vă survolează spațiul aerian, care cad pe teritoriul dumneavoastră, faptul că au început discuții că Moldova va fi următoarea, propagandiștii lui Putin vorbesc despre aceste planuri, deci amenințarea este reală și ea trebuie tratată ca o amenințare serioasă.
Unica problemă pentru Vladimir Putin este faptul că acea operațiune pe direcția Nikolaev-Odesa nu a avut loc, datorită contraatacului ucrainean rușii au fost nevoiți să se retragă și să părăsească și Hersonul și să se retragă pe malul stâng al râului Nipru. De pe mare nu vă pot ataca deoarece ucrainenii îi pot lovi cu rachete astfel vasele ruse nu se pot apropia de Moldova. În linii mari, Ucraina este scutul care vă protejează țara.
Provocări pregătite în Transnistria
TVR Moldova: Apropo de Transnistria, recent MGB-ul (nr. așa-zisul minister al securității) de la Tiraspol a anunțat despre dejucarea unui atentat terorist planificat de SBU (nr. Serviciul Ucrainean de Securitate). Acum o săptămână a fost o escală a unui grup de diversioniști în regiunea Breask din Rusia. Există careva legături între aceste două evenimente?
Serghei Jirnov: Nu sunt chiar identice deoarece în regiunea Breansk erau oameni reali, cu adevărat ruși care luptă de partea Ucrainei, altă întrebare este cât de mult această incursiune a fost inițiativa lor proprie sau au fost manipulați de serviciile speciale putiniste. La Breansk seamănă a manipulare deoarece pe 28 februarie Putin a ținut un discurs la Colegiul FSB unde anunța despre posibile asemenea atacuri și peste trei zile ele au loc și imediat a venit reacția președintelui rus, iar din modul în care a venit această reacție era clar că el are informațiile pregătite din timp, unele dintre aceste informații nici nu corespundeau cu ce se petrecuse la fața locului.
În ceea ce privește scenariul desenat de MGB-ul de la Tiraspol aici este clar că este parte a acestui scenariu de a pune presiune pe Moldova, iarăși voi reveni la Colegiul ofițerilor superiori din FSB la care a participat Vladimir Putin și unde s-au anunțat despre „potențiale provocări inclusiv în regiuni ca Transnistria”.
Să știți că atunci când Rusia sau Transnistria vorbește despre potențiale provocări, fiți siguri că ei le pregătesc, deja este un lucru cunoscut cum se petrec aceste manipulări, se pun în gură lui Peskov (nr. purtătorul de cuvânt al președintelui rus) sau lui Zaharova (nr. purtătorul de cuvânt al MAE rus), iar dacă ei vorbesc despre aceasta ei își pun planurile pe seama adversarului, iar dacă le-au anunțat public înseamnă că ei le-au și pregătit.
Planul de răsturnare a puterii politice de la Chișinău
TVR Moldova: Domnule Jirnov, de curând președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki spunea că SBU a intrat în posesia unor documente care ar conține un plan a Moscovei de a pregăti planuri pentru răsturnarea puterii politice de la Chișinău. Vreau să ne spuneți din experiența dvs de colaborator al KGB cum pregătește și cum pune în aplicare astfel de planuri fosta dumneavoastră instituție?
Serghei Jirnov: FSB fiind succesoarea KGB are o istorie în spate în această privință deoarece s-a ocupat cu asemenea planuri și aici nu poate fi vorba despre teorii ale conspirației, așa cum sunt de multe ori învinuiți jurnaliștii, că asemenea planuri serviciile secreta nu ar avea. Vă pot confirma că, fiind ofițer superior în KGB departamentul ce viza spionajul extern, spionajul ilegal, pot confirm a că acest serviciu se ocupa nu doar cu elaborarea teoriilor conspirației, dar erau înșiși conspiraționiști, adică puneau în aplicare aceste planuri.
Destabilizări politice în Europa de Vest și SUA
Existau planuri de răsturnare a puterii și ocuparea unor țări din Europa de Vest, în SUA, aceste planuri erau elaborate, se făceau pregătiri, antrenamente erau grupe de diversioniști, în KGB de aceasta se ocupa Direcția 8 care se numea „Direcția de mobilizare”.
În subordinea acestei Direcții erau și trupele cu destinație specială „Vâmpel” și misiunea lor era în cazul unor operațiuni militare să se ocupe de acțiuni diversioniste în interiorul statului adversar în occident și SUA. Aceste lucruri sunt reale, există oameni reali, structuri reale, bugete alocate, cărți, instrucțiuni, antrenamente, toate acestea există în realitate.
Într-un interviu anterior spuneam că o țară ca Franța poate fi paralizată pentru o săptămână de un grup de diversioniști de la 30 până la 50 de persoane, mai spuneam că sunt sigur că în Franța mai sunt depozite de armament care au fost făcute cu ajutorul Partidului Comunist francez.
„Depozitele speciale”
Se făceau depozite speciale unde erau puse explozibil, arm ament, aur, medicamente și chiar elemente de deghizare și chiar mâncare, aici fiind o problemă, că de exemplu conservele trebuie schimbate uneori, dar pentru asemenea operațiuni se făceau pregătiri. Dacă mă întrebați despre asemenea pregătiri pe teritoriul Republicii Moldova, atunci eu cred că au fost, deoarece RSSM a făcut parte din URSS și ase menea depozite au fost pregătite și pe teritoriul Uniunii Sovietice pentru mișcările de partizani în caz de război.
De aceea, eu admit că pe teritoriul țării dumneavoastră asemenea depozite pot exista și că cine este abilitat să le folosească are deja coordonatele, vorbim despre lucruri care pot fi reale. Unica lor problemă este lipsa unei granițe directe cu Rusia și prin spațiul aerian al Ucrainei nu vor putea trimite trupe aeropurtate și nici pe mare nu pot aduce trupe, din acest punct de vedere mijloacele de intervenție sunt limitate.
Totuși trupele de ocupație, fosta armată a 14-a a URSS, ei au anumite rezerve și pot să le folosească pentru destabilizarea situației politice, sociale din Moldova, nu este secret că sunteți o țară mică, cu armată slabă, iar în aceste circumstanțe nu este nevoie de un număr mare de oameni pentru a destabiliza în mod serios statul. De aceea trebuie să aveți o abordare serioasă, iar serviciile voastre speciale, poliția, armata, conducerea politică trebuie să lucreze serios asupra pregătirii statului pentru asemenea situații.