Ofițerul superior în rezervă care explică de ce pensiile militare rămân o problemă pentru guvernanți
Pe grupurile de pensionari militari este un entuziasm mare că Ciolacu și Ciucă „au luat-o-n freză”. Acum se pregătește episodul al doilea, adică „să le-o tragă și la parlamentare”, a scris pe Facebook un comisar-șef (r.), S.N., care a acceptat să vorbească, sub protecția anonimatului, cu PUTEREA.
De unde acest entuziasm?
„Motivul este dat de legea de modificare a legii pensiilor militare, care a fost dată pe repede înainte în campania electorală ca să atragă această categorie socioprofesională să voteze cu PSD. Dar Marcel Ciolacu a chemat-o pe Renate Weber din concediu ca să conteste actul la CCR și a dat comunitatea în clocot. Cu această ocazie, rezerviștii și cei în retragere au descoperit că PNL și PSD au acționat tacit ca să-i prelungească ilegal mandatul acesteia la Avocatul Poporului”.
Și, atunci, cu cine să (mai) voteze aceștia? Cu USR?
„Nuuu, să-i ia dracu și p-ăștia, pentru că îl au pe Claudiu Năsui care nu a auzit de pensii de serviciu la militari, iar pentru el e pensie specială sau pensie nesimțită. Eu le tot spun că nu trebuie confundat USR-ul cu Claudiu Năsui, că sunt și-aici oameni de calitate, dar sunt în minoritate. Nu și nu. Ideea este că aceia din USR ar trebui să-l mai calmeze pe acest individ care se uită la problemă ca curca-n lemne. În acest domeniu sunt niște monstruozități financiare”.
Claudiu Năsui nu are informația din interiorul sistemului?
Comisarul-șef crede că nu, dar că nu e normal ca pensia unui subofițer să fie mai mare decât a unui ofițer.
„Mai nou, pensia unui soldat angajat prin contract este mai mare decât a unui ofițer cu liceu militar, școală militară, bașca o facultate! Una făcută pe vremea când nu intra oricine, nu ca acum, când orice prost o face. Așadar, asta este una dintre problemele grave pe care guvernanții sunt obligați s-o rezolve”.
A doua problemă, tot așa de gravă, în viziunea ofițerului, este că un primar al unei comune de mici dimensiuni are salariu mai mare decât un ofițer care iese la pensie. Primarul, după unu-două mandate, are pensie mai mare decât un ofițer cu pregătire înaltă.
„Ca să ajung ofițer de rachete antiaeriene, am învățat de mi-au sărit capacele și-n liceul militar (care este o instituție de elită și-n zilele noastre), și-n școala militară, unde ne prindea ora două noaptea învățând pe schemele rachetelor. Păi, e normal?”
A treia discrepanță este legată de comparația cu cei din justiție.
„Pe timpul lui Ceaușescu, salariul unui locotenent era oarecum comparabil cu cel al unui tânăr magistrat. Acum, salariul unui magistrat este de patru-cinci ori mai mare decât al unui ofițer. Eu înțeleg (până la un punct) că aceștia trebuie motivați financiar, dar nici în halul ăsta. Plus că, dacă citiți cartea lui Daniel Morar, «Putea să fie altcumva», o să vedeți ce tertipuri au folosit aceștia ca să-și mărească veniturile (salarii+pensii) la valori ireal de mari pentru nivelul actual de dezvoltare al acestei țări. Păi, cam astea sunt salarii și pensii nesimțite de care stimabilul domn Claudiu Năsui nu le ia în calcul.”
Un alt aspect propus a fi luat în considerație este războiul din apropierea României.
„Dacă nu motivați financiar această categorie socioprofesională, nu prea văd cum vom face față în cazul unei agresiuni. Salarii motivante – nu, pensii motivante nu – dotare a armatei – de râsul curcilor… Cum apărăm România? Ne apără mai bine americanii, francezii, germanii sau britanicii? Hai, să fim serioși”.
Ofițerul în rezervă a intrat puțin și în istorie cu explicațiile: „În Primul Război Mondial, Antanta ne-a promis una și a făcut alta. Era să dăm ortul popii. Atunci am avut un noroc chior. În Al Doilea Război Mondial, am primit garanții de la Franța și Anglia, dar Franța a căzut în doi timpi și trei mișcări. Credeți c-acum stăm mai bine?”.
S.N. vede pericolul iminent ca pensionarii militari să-și îndrepte atenția în alegerile parlamentare de la 1 decembrie către AUR, SOS și POT.
„Poate unii, mai luminați la minte, să aleagă Forța Dreptei, REPER, DREPT, poate chiar Partidul România în Acțiune. Dar puțini au auzit de toți aceștia și foarte probabil puțini, extrem de puțini să voteze cu aceștia.”
Pot veni însă 200.000 de voturi date contra „decență, echilibru, demnitate și respect”, pe care să le ofere pensionarilor militari viitorii guvernanți.
„Pentru că nu au dovedit așa ceva, Ciolacu și Ciucă au ajuns pe făraș, iar pensionarii militari au avut o mare contribuție în acest sens. Oamenii politici deștepți ar putea profita de această oportunitate”, a spus în încheiere S.N.
S.N. este absolvent de liceu militar la Breaza și al școlii de ofițeri de rachete antiaeriene de la Brașov, însă a trecut prin mai multe „câmpuri tactice”, în ultima parte a activității fiind recrutat de Serviciul de Protecție și Pază, în final trecând în rezervă din funcția de comisar-șef de poliție penitenciară.