Olanda, constrânsă să voteze DA pentru aderarea României în Schengen
Deși a fost principalul și cel mai vehement critic al aderării României în Schengen, dintr-o dată, Olanda nu mai are nimic de obiectat. Nu a făcut țara noastră minuni, ci Olanda își vede în continuare interesul. Ar putea pierde cursa pentru desemnarea viitorului șef Frontex pentru că se opune aderării României la Schengen.
Proiectul Deciziei privind aderarea României la spațiul Schengen figurează în continuare pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, spun surse guvernamentale pentru G4Media, care confirmă informația că Olanda nu se mai opune aderării țării noastre.
”Conform practicii, Comitetul Reprezentanților Permanenți la Bruxelles/ COREPER a avut astăzi o primă discuție pe subiectele care figurează pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, inclusiv cu privire la proiectul de Decizie de aderare la Schengen a României și Bulgariei.
În discuții, reprezentantul Olandei a confirmat clar aprecierea performanțelor României în aplicarea acquis-ului Schengen și nu s-a pronunțat împotriva aderării României, dimpotrivă arătând că se conturează o propunere a guvernului în sensul susținerii aderării României.
De asemenea, marea majoritate a statelor membre au insistat pe importanța adoptării Deciziei la proximul JAI”, spun sursele G4Media.
Statele membre vor avea o noua discuție în pregătirea JAI la 7 decembrie 2022.
Din cauză că se opune încă aderării României la Spațiul Schengen, Olanda ar putea pierde cursa pentru desemnarea viitorului șef al Frontex, Poliția de Frontieră a Uniunii Europene. Ipoteza apare într-un articol publicat de site-ul olandez ad.nl – Algemeen Dagblad.
Platforma Politico scrie că în cursa pentru șefia Frontex au rămas trei candidați, printre care și un general olandez. Ei și-au prezentat candidaturile europarlamentarilor miercuri.
Însă din cauză că Olanda se opune în continuare, aderării României și Bulgariei la Schengen, de la 1 ianuarie, generalul olandez ar putea pierde poziția de șef al Frontex.
Asta pentru că europarlamentarii europeni au votat cu majoritate ca noi și bulgarii să fim primiți in Schengen, iar două echipe de experți, una formată din tehnicieni olandezi, au scris în rapoarte succesive, recent, că cele două țări indeplinesc toate condițiile pentru a intra acum in spațiul de libera circulație. Cu toate acestea, Olanda nu se lasă înduplecată.
Săptămâna viitoare, pe 8 decembrie, miniștrii de Afaceri Interne și de Justiție ai Uniunii decid dacă România și Bulgaria intră de la inceputul lui 2023 în spațiul de liberă trecere.