Olandezii care au scos epava navei Rostock cer blocarea accesului României în OCDE

Publicat: 14 dec. 2024, 16:02, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Olandezii care au scos epava navei Rostock cer blocarea accesului României în OCDE

Compania olandeză Multraship, liderul consorțiului care a ridicat epava navei Rostock din apele Dunării în urmă cu două decenii, a cerut recent autorităților de la Haga să împiedice aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Solicitarea vine pe fondul unui litigiu de lungă durată între firma olandeză și statul român, care nu a recunoscut costurile suplimentare de aproximativ 8 milioane de euro suportate de Multraship pentru ridicarea navei scufundate, scrie Profit.ro.

În 1991, nava Rostock, sub pavilion ucrainean, s-a scufundat în canalul Sulina al Dunării, blocând navigația și necesitând o intervenție complexă pentru ridicarea sa. Multraship a fost compania care a coordonat operațiunile de recuperare, iar în urma acestora au apărut costuri suplimentare, care nu au fost acoperite de România.

În 2012, Multraship a câștigat un arbitraj la Curtea Internațională de Arbitraj de la Zurich, care i-a dat câștig de cauză în fața statului român. Totuși, autoritățile române nu au recunoscut decizia, iar litigiul a continuat. În prezent, cu tot cu dobânzi, penalități și cheltuieli de judecată, pretențiile companiei olandeze au ajuns la 23 milioane de euro.

În ciuda hotărârii favorabile la nivel internațional, justiția românească nu a acceptat plata sumelor stabilite de arbitraj. În prezent, compania olandeză are în derulare mai multe procese cu statul român, pe rolul instanțelor locale.

Multraship a fost implicată în diverse proiecte internaționale de servicii navale și, în cazul navei Rostock, operațiunea de ridicare a epavei a fost considerată una de mare dificultate, având în vedere condițiile din zona respectivă. Însă, de-a lungul anilor, compania a solicitat de mai multe ori o rezolvare a conflictului și recunoașterea cheltuielilor suplimentare.

Cererea de blocare a accesului României în OCDE reprezintă o reacție la nerezolvarea acestui conflict, iar compania olandeză continuă să ceară autorităților române să recunoască plata acestor costuri. Răspunsul autorităților de la București și evoluția acestui litigiu rămân de urmărit în perioada următoare, având în vedere că pretențiile financiare au crescut semnificativ în ultimele decenii.

Multraship consideră că aceste procese reflectă nu doar o dispută economică, ci și un simbol al relațiilor diplomatice și comerciale dintre România și Olanda, iar soluționarea favorabilă a litigiului ar putea deschide calea unor relații mai bune între cele două state.