Olandezii ne-au întors spatele în ancheta privind furtul tezaurului dacic

Publicat: 13 feb. 2025, 18:18, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Olandezii ne-au întors spatele în ancheta privind furtul tezaurului dacic

În Olanda continuă căutările celor patru piese din tezaurul dacic furate de la Muzeul Drents din Assen, dar autoritățile din Țările de Jos au întrerupt orice comunicare cu partea română în ceea ce priveşte informaţii despre ancheta în desfăşurare. Ce puțin asta a susținut Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul demis al Muzeului Naţional de Istorie a României, în podcastul „Zi de muzeu“.

Olandezii ne-au întors spatele în ancheta privind furtul tezaurului dacic. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce, la o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna, ar fi oferit publicităţii date din contractul privind organizarea expoziţiei „Dacia! Empire of Gold and Silver“ de la muzeul din Assen.

„Din păcate, colegii olandezi au comunicat echipei de curieri care a plecat să demonteze şi să repatrieze expoziţia că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidenţiale din contract, date care măresc presiunea asupra anchetatorilor, pentru că acum hoţii ştiu nu numai că au furat nişte piese importante, dar au şi o idee de ordin de mărime care le permite să şantajeze mai uşor, întrerup orice comunicare cu anchetatorii români“, a spus la podcastul „Zi de muzeu“, realizat de Fundaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, informează News.ro.

Olandezii ne-au întors spatele în ancheta privind furtul tezaurului dacic și continuă căutările pe cont propriu. Cei trei suspecți reținuți nu vor fi eliberaţi deocamdată

În legătură cu acuzaţia că expoziţia avea nevoie de hotărâre de Guvern pentru realizarea acestei expoziţii, fostul director al MNIR a adus lămuriri. „Hotărârea de Guvern este necesară doar atunci când la realizarea expoziţiei colaborează mai multe autorităţi şi instituţii. Această expoziţie nu s-a făcut decât prin participarea Muzeului Naţional de Istorie împreună cu partenerii lui, dar partea propriu-zisă de resurse umane şi financiare au fost date de MNIR. Aceste hotărâri de Guvern au fost folosite pentru expoziţii foarte importante pe care Guvernul României a vrut să le facă pentru evenimente importante de natură politică, parteneriate strategice“, a explicat fostul director al Muzeului Naţional de Istorie.

Furtul celor patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents, la sfârşitul lunii ianuarie, ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate. Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro. Guvernul olandez a garantat puţin peste 9 milioane de euro din această sumă. În cazul în care valoarea pagubelor este mai mare decât cea garantată de govern, va intra în joc asigurarea muzeului.

Presa olandeză informează că cei trei suspecţi arestaţi pentru furtul pieselor de artă din tezaurul dacic nu vor fi eliberaţi deocamdată. Doi bărbaţi vor rămâne în arest pentru încă 90 de zile, iar arestarea preventivă a femeii suspecte a fost prelungită cu 30 de zile.

Citește și: Noi descoperiri în cazul scandalului aurului dacic furat. De câți ani nu a mai fost evaluat tezaurul