Deripaska, omul lui Putin, se judecă pe controlul Strabag, activă în România
Acționar indirect la compania austriacă Strabag, oligarhul rus Oleg Deripaska a dat în judecată societatea de construcții. Cel mai apropiat oligarh al lui Putin contestă decizia coproprietarului Strabag SE, Hans Peter Haselsteiner, de a retrage anul trecut delegatul lui Deripaska din consiliul de administrație al companiei.
În acest mod, holdingul oligarhului, Rasperia Trading Ltd., a fost blocat să-și folosească drepturile de vot în cadrul ședinței.
Audierile civile au început miercuri, 15 februarie 2023, într-o mică instanță regională din apropierea graniței cu Slovenia. Conform Bloomberg, ele se vor concentra asupra faptului dacă sancțiunile Uniunii Europene depășesc doar înghețarea activelor și dividendelor și limitează și drepturile suplimentare atașate acțiunilor nominative (cum ar fi numirea membrilor în consiliul de administrație).
În toată Europa, cei mai mulți ruși sancționați și-au vândut sau transferat participațiile în companiile lor cheie, lăsând bancherii și avocații să lămurească probleme de control.
„În mod normal, ei rezolvă lucrurile într-un mod amiabil cu oligarhii, doar că aici nu s-au descurcat”, a spus Maria Shagina, specialist în sancțiuni economice la Institutul Internațional de Studii Strategice din Berlin.
Complexitatea normelor UE privind sancțiunile, detaliate pe aproximativ 300 de pagini, a oferit o deschidere pentru companiile legate de Rusia să le conteste.
Cine controlează Strabag
„Majoritatea acţiunilor Strabag sunt deţinute de principalii acţionari austrieci – familia Haselsteiner şi Uniqa/Raiffeisen. Aceştia îşi împart proprietatea printr-un acord de sindicat cu compania rusă MKAO Rasperia Trading Limited, care deţine 27,8% din acţiuni. Rasperia este deţinută de industriaşul rus Oleg Deripaska, cu o participaţie sub 50%”, transmitea Strabag la scurt timp după declanșarea primelor sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.
Prin blocarea lui Deripaska, familia Haselsteiner și grupul Raiffeisen-Uniqa au format recent un nou sindicat.
Vorbind în fața instanței, fostul director executiv Thomas Birtel a declarat că compania le-a cerut inițial ambilor membri ai consiliului de supraveghere legați de Deripaska să predea mandatul, lucru cu care doar Hermann Melnikov a fost de acord.
„Înlăturarea lui Thomas Bull (reprezentantul lui Deripaska, n.r.) de către adunarea acționarilor mai târziu a fost percepută pozitiv de autoritățile poloneze și a ajutat la evitarea adăugării companiei la sancțiunile locale”, a spus Birtel.
Apărarea oligarhului Oleg Deripaska
Un purtător de cuvânt al lui Deripaska a spus că sancțiunile UE „sunt susținute în întregime de acuzații false și fără temei și calcă în picioare pe principiile de bază ale dreptului și justiției”. El a spus că Deripaska nu are niciun interes în controlul operațiunilor Strabag.
Nu este prima dată când sancțiunile împotriva lui Deripaska au stârnit îngrijorări la Strabag, care a executat proiecte de construcție de aproximativ 17 miliarde de euro anul trecut și este implicată în proiectul feroviar HS2 al Marii Britanii.
SUA au anunțat restricții împotriva oligarhului în 2018, alături de zeci de companii, oficiali și magnați ruși, forțând Strabag să-i retragă dividendele. În cele din urmă, a plătit acele fonduri în 2020, după ridicara sancțiunilor.
Cum a ajuns oligarhul la Strabag
Deripaska a cumpărat 25% din Strabag printr-o emisiune de acțiuni în 2007, ajutând compania să obțină acces pe piața rusă în timp ce se pregătea să găzduiască Jocurile Olimpice de la Soci și pe fondul unui boom imobiliar de la Moscova.
„Aș prefera să fac afaceri cu domnul Deripaska decât cu Dick Cheney”, a glumit atunci Haselsteiner, referindu-se la vicepreședintele american de la acel moment.
Citește și Cine este Oleg Deripaska, oligarhul cel mai apropiat al lui Putin, și ce afaceri are în România