Oligarhul Rinat Ahmetov, “prietenul” tuturor președinților: “Sunt în Ucraina și nu plec nicăieri”. Afacerile sale, la mâna rușilor
După ce s-a aflat printre primii oligarhi ucraineni care au parasit țara, de teama izbucnii unui conflict, miliardarul Rinat Ahmetov, cu o avere estimată la peste 6 miliarde euro, s-a întors, acum, acasă și anunță că vrea să-și ajute conaționalii prinși la mijloc în război. Mai mult, s-a dezis de președintele rus Vladimir Putin și a trecut în tabăra susținătorilor lui Volodimir Zelenski.
Rinat Ahmetov, în vârstă de 55 de ani, este cel mai bogat ucrainean, potrivit Forbes, care îl clasează pe locul 326 în topul celor mai bogați oameni din lume. Personaj controversat, cu legături în lumea politică, fie că vorbim de Kiev sau de Moscova, Rinat Ahmetov s-a trezit și încă nu nu de puține ori în vâltoarea evenimentelor, iar de multe ori a avut și de pierdut.
Amenințat cu naționalizarea, suspectat de înțelegeri secrete cu guvernele ajunse la putere la Kiev, dar și cu FSB (fostul KGB), acuzat de înaltă trădare de separatiștii de la Donbas (de altfel, și-a și pierdut o parte din afaceri în 2014, din cauza conflictului), Ahmetov s-a implicat vremelnic chiar și în politică.
Cunoscut ca fiind un protejat al lui Viktor Ianukovici, politician susținut de Kremlin și în preajma căruia a făcut o mare parte din avere, miliardarul a încercat, însă, să se pună bine cu toată lumea, motiv pentru care unii l-au și numit ca fiind “amicul tututor președinților”. Și este valabil chiar și în cazul lui Volodimir Zelenski, pe care îl susține mai nou, în contextul invaziei rusești, care îi amenință afacerile.
Momentul a coincis și cu dezicerea totală de președintele rus Vladimir Putin, pe care oligarhul ucrainean l-a numit “criminal”. Mai mult, oligarhul a anunțat că va ajuta poporul ucrainean și armata cu tot ce este nevoie în contextul războiului provocat de ruși. O decizie normală, până la urmă, pentru că nici nu este greu de ghicit ce se va întâmpla cu afacerile sale concentrate la Donețk și Mariupol ajunse pe mâna rușilor.
Un imperiu cu sediul la Donețk
Născut la Donbas, una dintre cele mai prospere regiuni economice din Europa de Est, cunoscută pentru industria mineritului și cea metalurgică și care, de altfel, a devenit centrul afacerilor sale, Ahmetov și-a construit de-a lungul timpului un întreg imperiu cu ramificații în toată Ucraina, dar și peste hotare în sectoare diverse, de la siderurgie, energie, până la bănci, asigurări, imobiliare, trasnporturi, agricultură, media și chiar fotbal (Șahtior Donețk, unde ani de zile a fost antrenor Mircea Lucescu).
Ahmetov controlează System Capital Management sau SCM, un holding financiar și industrial cu sediul la Donețk. Cea mai importantă societate din grup este Metinvest, specializată în producția de mineruri și oțel, și una dintre cele mai mari companii private din Ucraina.
Metinvest este prezentă și în România, din anul 2014, prin intermediul societății Metinvest Carpathia SRL, controlată de Metinvest BV (99,90%) – societate înregistrată în Olanda și Metinvest International SA (0,10%) – înregistrată în Elveția. Aceasta are ca obiect de activitate ”intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie”, însă, cifra de afaceri este nesemnificativă.
La Mariupol, oraș strategic, aflat sub tirul bombardamentelor rusești zilele acestea, și unul dintre cele mai importante porturi la Marea Azov, Ahmetov deține uzina metalurgică Ilitch.
S-a întors să ajute la Mariupol
Perspectiva declanșării unui război în Ucraina i-a speriat pe mulți oameni de afaceri, care s-au grăbit să fugă din țară cu chartere private. La fel a făcut și Ahmetov, care între timp a revenit asupra deciziei și s-a întors în zona Mariupol, unde deține o importantă fabrică metalurgică, potrivit presei locale. Mai mult, oligarhul a rupt orice legătură cu Rusia la 10 zile de le declanșarea conflictului în Ucraina și l-a numit pe Putin “criminal”.
„Nici în cel mai negru coșmar al meu nu-mi puteam imagina că o să fie bombe țintite către Harkov și Kiev, către casele oamenilor și către spitale. Acum fac asta și în sate, în orașe, distrug infrastructura…Cel mai rău e că oamenii normali mor și suferă. Inima îmi este frântă când văd ce se întâmplă în Mariupol. Faptul că oamenii se ascund unde pot pentru a supraviețui este incredibil. Astăzi, toate resursele mele se concentrează pe ajutorarea persoanelor rămase în Ucraina, care au fost prinși la mijloc în acest război. Sunt în Ucraina și nu plec nicăieri. Continuăm să ajutăm oamenii cu mâncare, medicamente și tot ce e nevoie”, declara în urma cu câteva zile Rinat Akhmetov la Mariupol, conform Ukranews.
Cât despre investițiile de un milliard de euro anunțate pentru acest an, probabil nici nu se mai pune problema.
Citește și Mercenarii zilelor noastre. Salarii de mii de dolari pe zi, inclusiv bonusuri