Olt: Deficit de medici cardiologi, radiologi și nefrologi la Spitalul Județean de Urgență Slatina
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina se confruntă cu un deficit de medici cardiologi, radiologi şi nefrologi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorului medical Florin Popa.
Pe lângă atragerea prin concurs a unor specialişti, conducerea unităţii medicale urmăreşte să acrediteze spitalul pentru a putea pregăti medici rezidenţi, astfel încât să poată fi acoperită o parte din deficitul de personal.
Printre motivele pentru deficitul de medici în aceste specialităţi se numără şi faptul că SJU Slatina volumul de muncă în secţiile menţionate este ridicat iar adresabilitatea mare.
„Există deficit de medici pe anumite secţii. Ne chinuim să găsim medici specialişti sau rezidenţi de ultim an pe Cardiologie, Radiologie, Nefrologie. Sunt specialităţi care doresc şi pot să lucreze fie în mediul privat, fie în spitale mai mic, unde este mai puţin de muncă. La noi este foarte mult de muncă. Îi înţeleg şi încercăm să-i sprijinim pe colegii de la Radiologie care au ajuns la opt-nouă gărzi pe lună, într-o gardă se fac şi 80 de ecografii, 70 de radiografii şi încă 30 şi ceva de CT-uri. Este un volum de muncă foarte mare”, a declarat directorul medical al SJU Slatina.
Pentru secţia Cardiologie, unde în prezent sunt cinci medici angajaţi permanent şi au fost încheiate contracte cu medici de la alte spitale pentru gărzi, se încearcă atragerea unor medici rezidenţi.
„La Cardiologie derulăm un concurs de rezidenţi de ultim an, trebuie să ni se publice încă un post de rezident cardiolog de ultim an, am găsit un medic care se va prezenta la concurs, un medic care se specializează şi în Cardiologie intervenţională, mai este un post de medic cardiolog rezident, luat prin concurs naţional, este vorba de un tânăr medic rezident în ultimul an, care la fel se pregăteşte în Cardiologie intervenţională. Avem un doctor care face deja gărzi la noi, a fost şefă de promoţie de la UMF Craiova, avem perspective bune pe Cardiologie, avem medici tineri, dar încă nu acoperim deficitul de medici. De ce? Pentru că patologia cardiacă vasculară este una însemnată, adresabilitatea este crescută, avem foarte mulţi pacienţi. Au fost şi 20 de internări într-o gardă. Cred că la Cardiologie am putea aduce şi 10 medici şi tot n-am putea mulţumi toţi pacienţii”, a explicat medicul Florin Popa.
Pentru a suplimenta numărul de medici din spital, conducerea unităţii va începe procedura de acreditare pentru pregătirea de medici rezidenţi.
„Încercăm să ne acredităm pentru pregătirea de medici rezidenţi. A fost un ordin de ministru dat în 2019, prin care atât spitalele judeţene de urgenţă, cât şi anumite clinici private, pot să se acrediteze în vedere pregătirii rezidenţilor. Am discutat în cadrul Consiliului medical cu colegii care ar dori să preia şi să pregătească medicii rezidenţi, aşteptăm să facem, uşor-uşor, o hartă pentru specialităţile care pot şi vor vrea să pregătească rezidenţi şi să întocmim documentaţia necesară către Ministerul Sănătăţii. Ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar reuşi. Nu vorbesc neapărat doar că am avea mai multă forţă de muncă, ci şi pentru colegii mei, cred că i-ar stimula foarte mult să aibă în pregătire medici tineri”, a mai spus directorul medical al SJU Slatina.