OLTenii o dădură pe țiței. Cum merge piața funciară la Verguleasa
Până acum vreo lună, probabil mai nimeni nu auzise de comuna Verguleasa din Olt, devenită celebră peste noapte, după ce OMV Petrom a anunțat că a descoperit în zonă cele mai mari rezerve ale sale de țiței din ultimele decenii.
Anunțul i-a uimit pe localnici, care speră să se aleagă și ei cu ceva de pe urma zăcământului. Concret, oamenii din partea locului își pun speranța în faptul că se vor număra printre norocoșii pe terenurile cărora vor fi montate sondele, pentru care se plătesc bani frumoși, adică undeva la 3,5 lei pe metrul pătrat închiriat. Aceasta înseamnă că dacă este vorba de un teren mai mare, să zicem un hectar, suma ajunge la circa 35.000 lei, ceea ce nu este de ici de acolo.
„Cred că se bucură oamenii, să zicem că dacă ar avea unul un teren de 1.000 metri pătrați afectați, ar fi vorba de o sumă de 3.500 lei pe an, pe care n-ar putea să îi obțină ca profit pe un hectar lucrat. Aparent este puțin, dar dacă pe 1.000 metri pătrați iei 3.500 lei pe an fără să faci nimic este destul de bine. Aceasta ar însemna ca la un hectar să iei 35.000 lei (circa 7.000 euro), ce să pui ca să scoți banii aceștia, poate canabis?”, a declarat pentru Ziarul Puterea primarul comunei Verguleasa Valentin Piciu.
Iar 7.000 euro pe hectar este mai mult decât dublu, decât prețul terenurilor din zonă care se ridică la 3.000 euro pe hectar. Și oricum, fiind o zonă de deal, la Verguleasa nu se poate face agricultură la un nivel comparabil cu sudul țării, spun edilul local.
„Dacă obții o producție de cinci – șase tone de grâu la hectar deja e bine, nu vorbim de 10-12 tone, ca în sud. Terenurile aparțin unor persoane fizice, în general, dar sunt și câteva asociații care au arendat din suprafețe, iar cea mai mare lucrează 650 ha”, a mai precizat Piciu.
Bursa zvonurilor
Despre planurile OMV Petrom în zonă pentru perioada următoare, oficial nu s-a anunțat mare lucru. Dar la bursa zvonurilor, localnicii vorbesc că ar urma să fie amplasate 49 de sonde. Iar aceasta înseamnă infrastructură, investiții și, bineînțeles, mulți bani pentru comunele din zona de explorare Verguleasa, cum a denumit-o OMV Petrom. În fapt, este vorba de comunele învecinate localității Verguleasa, unde vor fi montate sondele.
„Trebuie creată rețeaua de drumuri, rețea de conducte și apoi vin forajele. Trebuie să se pregătească, te apuci să forezi și ce faci cu țițeiul? Pentru tot ce amplasează, fac contract de închiriere și plătesc”, a precizat Piciu.
Și să nu credeți că negocierile sunt ușoare, ba mai mult, se pare că au fost cazuri în care oamenii n-au fost de acord să închirieze terenul. ‘’Au trebuit să refacă proiectul, să mute mai la stânga, mai la dreapta sau să ofere mai mult, depinde de fiecare cum negociază’’, a mai spus Piciu.
Investiții de 20 milioane euro
OMV Petrom a anunțat, la începutul lunii iunie, că a identificat în perimetrul de explorare Verguleasa din regiunea Olteniei resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a companiei din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției.
O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep. O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu, aici fiind identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep. OMV Petrom a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.