”Omenirea nu mai poate”: Adevărul despre viața pe Pământ

Publicat: 25 iun. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
”Omenirea nu mai poate”: Adevărul despre viața pe Pământ

Viaţa pe Terra, aşa cum o ştim, va fi transformată atunci când copiii născuţi în 2021 vor împlini 30 de ani. Ce și cum se va întâmpla rămâne de văzut, dar un lucru e sigur…

Avertismentul aparține specialiştilor de la GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei). Oricare ar fi ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii climatice asupra naturii şi umanităţii care depinde de aceasta se va accelera, se arată în raportul GIEC (care este organism ONU), şi va deveni dureros de palpabil înainte de 2050, relatează Agerpres.

Între tonul apocaliptic și speranță

“Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme, dar omenirea nu poate”, notează rezumatul tehnic de 137 de pagini al experților GIEC. Proiectul de raport, redactat de sute de oameni de ştiinţă ai Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei, oscilează între un ton apocaliptic şi speranţa oferită oamenilor de a-şi schimba destinul prin luarea de măsuri imediate şi drastice.

Deşi principalele sale concluzii nu se vor schimba, raportul nu va fi publicat oficial decât în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre. Prea târziu, cu toate acestea, pentru reuniunile internaţionale cruciale despre climă şi biodiversitate programate pentru sfârşitul anului 2021, observă unii oameni de ştiinţă. Printre cele mai importante concluzii ale sale se numără o reducere a pragului peste care încălzirea globală poate fi considerată acceptabilă.

Pericole în cascadă

Printre „calamitățile” înfățișate în raport se numără și faptul că în oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.

“Costurile de adaptare pentru Africa ar urma să crească cu zeci de miliarde de dolari anual la o creştere peste 2 grade Celsius”, potrivit documentului. Experţii subliniază, de asemenea, pericolul efectelor în cascadă. Unele regiuni (estul Braziliei, Asia de Sud-Est, China centrală) şi aproape toate zonele de coastă ar putea fi afectate de trei sau patru catastrofe meteo simultane, sau mai multe: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari.

Trebuie de asemenea luate în considerare şi efectele amplificatoare ale altor activităţi umane dăunătoare planetei, notează raportul: distrugerea habitatelor, supra-exploatarea resurselor, poluarea, răspândirea bolilor…