Omicron: Mutații unice, care fac anticorpii dobândiți prin vaccinare sau infectare să fie ineficienți
Varianta Omicron, extrem de contagioasă, are un număr mare de mutații (46) multe dintre ele unice, specifice, care fac ineficienți anticorpii preexistenți, explicând rata mare de infectări, a constatat un nou studiu efectuat la Universitatea din Minnesota, transmite The Jerusalem Post.
Studiul ”Varianta Omicron a SARS-COV-2: caracteristici unice și impactul lor asupra anticorpilor preexistenți” a fost publicat în Journal of Autoimmunity și a fost coordonat de Kamlendra Singh, profesor la Universitatea din Missouri.
Echipa profesorului Kamlendra Singh a descoperit un număr de mutații la nivelul proteinei S (spike) a Omicron. Cercetătorii au analizat secvențele virusului și proteina spike pentru a înțelege impactul pe care l-ar putea avea numărul mare de mutații asupra legării anticorpilor de virus.
Anticorpii
Anticorpii permit organismului nostru să lupte împotriva virusurilor, împidicându-le să pătrundă în sistemul imunitar.
În timp ce la începutul pandemiei se credea că a fi trecut prin boală sau a fi vaccinat împotriva Covid-19 asigură necesarul de anticorpi pentru a preveni reinfectarea, varianta Omicron a dovedit contrarirul, deoarece un număr mare de persoane s-au reinfectat, deși erau vaccinate cu schema completă.
Omicron, variantă mutantă
Cercetătorii au identificat 46 de mutații în varianta Omicron, dintre care 23 complet unice, care nu au mai fost identificate la niciuna dintre variantele anterioare ale SARS-COV-2. Două dintre mutații au fost descoperite prima dată în varianta Delta sau Delta Plus, care au precedat varianta Omicron.
Dintre cele 46 de mutații identificate, 30 au fost localizate în proteina S, iar restul în altă zona a virusului. Pornind de la identificarea mutațiilor unice, cercetătorii și-au îndreptat atenția spre rolul acestora în eliminarea răspunsului anticorpilor împotriva variantei Omicron. Printr-o metodă specială, ei au descoperit că mutațiile specifice variantei Omicron creează interferențe la suprafața virusului, care împiedică anticorpii să se lege de virus, în timp ce alte mutații duc la o pierdere completă a interacțiunii dintre anticorpi și virus. Astfel, anticorpii devin ineficienți în lupta cu varianta mutantă Omicron.
Studiul sugerează că imunizarea preexistentă – fie prin vaccinare, fie prin infecția anterioară – ar putea să nu mai ofere o protecție optimă împotriva variantei Omicron, permițându-i acesteia să ocolească anticorpii și să pătrundă în sistemul imunitar.
Scopul anticorpilor este de a recunoaște virusul și de a opri legarea de celula umană, prevenind infecția, a spus Singh. Cu toate acestea, am descoperit că multe dintre mutațiile din varianta Omicron sunt plasate exact acolo unde se presupune că se leagă anticorpii. De asemenea, am descoperit că virusul continuă să evolueze într-un mod în care reușește să scape sau să eludeze anticorpii existenți și, prin urmare, continuă să infecteze un număr atât de mare de oameni, a explicat Singh.