Se va obişnui Omicron cu organismul nostru?
Valul Omicron crește vertiginos și în Bulgaria, iar 90% din pacienții de la ATI sunt nevaccinați. Sofia și-a schimbat însă strategia pandemică, impunând acum noi restricții în funcție de gradul de ocupare al secțiilor ATI dintr-o regiune și ignorând numărul zilnic de cazuri noi, potrivit publicației Darik.
„Ținem cont de caracteristicile diferite ale Omicron, care ar trebui să aibă o evoluţie mai uşoară, fiind ocupate mai puţine paturi”, a explicat un responsabil, precizând că „Omicron se va obişnui cu organismul nostru” și „e posibil să pună capăt pandemiei”.
Și Suedia a renunțat să le mai ceară străinilor test negativ la intrarea în țară, consemnează site-ul TheLocal.se, la mai puțin de o lună după introducerea restricției, tocmai din cauza ratei ridicate de transmisie. „Călătorii nu mai sunt considerați un risc special capabil să afecteze răspândirea variantei Omicron în Suedia”, a explicat guvernul, potrivit Rador. În Franța, cotidianul Libération semnalează că vârful valului cinci pare a fi trecut deja în țară și în lume, citând un reprezentant OMS care întrevede „luminița de la capătul tunelului”.
The Wall Street Journal proclamă o „super-imunitate”
Cel mai mare risc l-ar reprezenta acum apariția unei noi variante, caz în care luminița ar deveni farurile „unui tren venind din sensul opus pentru a ne izbi”, după cum mai notează Libération. Nu în ultimul rând, The Wall Street Journal proclamă sfârșitul imunității de turmă și substituirea ei cu o „super-imunitate”. Potrivit sursei, Omicron e capabil să ocolească protecția vaccinurilor și a trecerii prin boală, făcând imposibilă imunitatea de turmă.
Pe de altă parte, după cum consideră unii dintre cercetători, infecția ne va oferi o „super-imunitate, adică acea protecție mai puternică împotriva noilor variante și chiar și a unor eventuale noi coronavirusuri”. Deci „viața normală va fi posibilă chiar dacă virusul va continua să se răspândească și să se modifice”.