OMS: 17 milioane de persoane din Europa și Asia Centrală, afectate de Long COVID
Cel puțin 17 milioane de persoane din Europa și Asia Centrală au suferit Long COVID (COVID de lungă durată) de la începutul pandemiei de coronavirus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care îndeamnă țările să nu neglijeze acest aspect.
OMS definește COVID de lungă durată (Long COVID) ca afecțiune care apare la pacienții cu antecedente de infecție cu coronavirus probabilă sau confirmată – de obicei trei luni de la debutul COVID-19 – și cu simptome, care durează cel puțin două luni și nu pot fi explicate printr-un alt diagnostic.
Estimarea de 17 milioane de cazuri Long COVID vizează regiunea europeană a OMS – o regiune geografică mai extinsă decât Uniunea Europeană – cu aproape 900 de milioane de oameni și 53 de țări, inclusiv din Asia Centrală.
La nivel mondial, se estimează că aproape 150 de milioane de oameni au dezvoltat Long COVID în primii doi ani ai pandemiei, potrivit IHME – Institute for Health Metrics and Evaluation.
Statistica realizată pentru OMS Europa de către IHME sugerează că femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să sufere de COVID prelungit.
De asemenea, riscul crește dramatic în cazul infecțiilor severe care necesită spitalizare, una din trei femei și unul din cinci bărbați având risc să sufere de COVID de lungă durată.