OMS: Administrarea celei de-a treia doze este „imorală” în condiţiile în care vaccinarea stagnează în Africa
Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele ţări este „imorală, incorectă și trebuie să se oprească”, având în vedere că imunizarea stagnează în Africa, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează miercuri CNN.
Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este „imorală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească”, a declarat marţi şeful OMS pentru CNN, potrivit Agerpres.
„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a adăugat el.
OMS a recomandat o doză suplimentară de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-COVID-19.
America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populaţiile lor, în timp ce doar 7% din populaţia Africii a primit o singură doză, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În septembrie, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat administrarea de doze de rapel cu vaccinul Pfizer pentru anumite categorii de persoane.
La rândul său, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită „recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”. EMA a afirmat că în cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer „pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani”.