OMS: Alte două cazuri de febră hemoragică Marburg identificate în Ghana
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, miercuri, două noi cazuri de febră hemoragică Marburg confirmate în Ghana, transmite Reuters.
În sudul Ghanei, au fost identificați primii doi pacienți cu această boală infecțioasă. Cei doi pacienți au decedat.
Doctorul Ibrahim Soce Fall, oficial OMS, spune că autoritățile ghaneze și echipele OMS au sub observație 180 de persoane care au fost în contact cu cei doi bolnavi.
Faptul că pacienții cu febră hemoragică Marburg provin din regiuni diferite ale Ghanei reprezintă o problemă ”foarte dificilă”. Medicul Fall spune că, deși sunt puține cazuri, important este ca fiecare focar să fie controlat pentru a preveni complicarea situației.
Virusul Marburg (din familia Filovirus), virus ADN, a fost identificat prima dată în anul 1967 la persoane din laboratoare de cercetare din Marburg și Frankfurt, dar și din Belgrad, care au avut contact cu obiecte contaminate. Liliacul frugivor sunt vieţuitoare considerate gazde naturale ale virusului. Acesta ajunge la om prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit OMS.
Perioada de incubație este de 5-10 zile, urmată de prodromală de 5 zile, asociată cu în febră, frisoane, cefalee și mialgii.
În perioada de stare apar greață, vărsături, dureri toracice, dureri abdominale, diaree. Apoi, simptomele se agravează, evoluând spre pancreatită, insuficiență hepatică cu icter intens și manifestări hemoragice, pierdere în greutate, delir, în final instalându-se disfuncție multiplă de organ.