OMS: Aspartamul, un îndulcitor ”posibil cancerigen”

Publicat: 17 oct. 2024, 06:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Aspartamul, un îndulcitor ”posibil cancerigen”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că aspartamul, care se află în foarte multe produse, poate fi „posibil cancerigen pentru oameni”.

Aspartamul este unul dintre cei mai folosiți îndulcitori. Potrivit InfoCons, pe piață sunt peste 6.000 de produse care conțin aspartam:

  • Băuturi răcoritoare fără zahăr sau cu conținut scăzut de zahăr,
  • Bere cu sau fără alcool,
  • Cidru,
  • Gumă fără zahă,r
  • Muștar,
  • Dressing de salată,
  • Gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi gemurile și conservele fără zahăr,
  • Amestecuri pentru băuturi dietetice,
  • Cereale pentru micul dejun,
  • Condimente cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi siropul fără zahăr Gelatină fără zahăr,
  • Îndulcitori de masă.

Toate aceste produse sunt însoțite de asigurări că reprezintă o opțiune pentru protejarea sănătății.

Puține calorii

Aspartamul este un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, utilizat de decenii ca o modalitate de a reduce aportul de zahăr adăugat. Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, astfel încât este necesară doar o cantitate mică pentru a obține aceeași dulceață ca în cazul zahărului. În pliculețele pentru îndulcitori de masă, în alimentele și băuturile preparate, aspartamul este adesea amestecat cu alți îndulcitori sau componente alimentare pentru a minimiza gusturile amare și a îmbunătăți gustul general.

Un studiu realizat în Franța, la care au participat 100.000 de adulți, a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, aveau un risc ușor crescut de a dezvolta cancer.  De asemenea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului include aspartamul pe lista aditivilor alimentari posibili cancerigeni.

Așadar, importantă este cantitatea consumată. Potrivit InfoCons:

  • Cantitate maximă zilnică pentru un adult: 50mg/kg
  • Doza de încorporare în alimente: 350-5000 mg/kg

Depășirea dozei limite recomandate ar putea avea următoarele efecte:

  • migrene,
  • ameţeli,
  • dificultăţi de concentrare şi menţinere a atenţiei,
  • oboseala cronică,
  • problemele oculare,
  • scăderea acuităţii senzoriale.