OMS: Ce fel de probleme întâmpină mamele şi nou născuţii în maternitate?
Deși experienţa naşterii ar trebui să fie una frumoasă, sigură şi de neuitat, foarte multe dintre mame trec prin diverse abuzuri în momentul în care ajung în maternitate pentru a naște.
Un raport realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Programul pentru Reproducere Umană, intitulat „Demnitate şi respect în îngrijirea maternală” arată experienţele de abuz ale femeilor care se pregătesc să nască în spitale.
Sunt încălcate o serie de drepturi – dreptul la confidenţialitate, consimţământ informat şi dreptul de a avea lângă pe cineva de încredere în momentul naşterii, spun autorii cercetării.
Peste 2.000 de femei din întreaga lume au luat parte la studiu. Principalele rezultate arată formele de abuz la care sunt supuse femeile înainte să nască, în momentul naşterii şi imediat după ce au născut.
Astfel, 4 din 10 femei au fost victime ale abuzului verbal, stigmei şi discriminării din partea personalului medical.
Abuzul fizic sau verbal s-a întâmplat, în general, la 15 minute după naştere. Cel mai des, victime au fost femeile tinere şi cele fără educaţie.
Pentru 56,1% din femei: realizarea epiziotomiei (intervenţie chirurgicală ce constă în secţionarea mucoasei vaginale şi a muşchilor superficiali ai perineului, pentru a facilita expulzia fătului în procesul naşterii), fără consimţământ.
Mai departe, 33,8% din femei nu au primit medicamente pentru durere când au cerut.
Apoi, pentru 26,9% din femei: inducerea naşterii, fără consimţământ. În plus, 10,8% din femei au fost victime ale procedurii neconsimţite de cezariană.
Femeile neînsoţite tind să fie mai abuzate verbal şi să nu li se comunice informaţii importante, comparativ cu cele care au pe cineva apropiat prezent.
Din cauza abuzurilor suferite, femeile tind să îşi piardă încrederea în unităţile spitaliceşti, ceea ce vine la pachet cu riscuri pentru sănătatea lor şi a nou-născuţilor lor.
„Îmbunătăţirea experienţelor femeilor în timpul naşterii şi îngrijirea post-partum adecvată sunt esenţiale pentru a creşte gradul de încredere al femeilor în spitale şi totodată, asigurarea accesului la îngrijire post-natală”, spune Özge Tunçalp, ofiţer medical al OMS.