OMS: Cei 30 de agenți patogeni capabili de o nouă pandemie

Publicat: 06 aug. 2024, 23:00, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Cei 30 de agenți patogeni capabili de o nouă pandemie
agenți patogeni OMS virusuri bacterii pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat lista celor 30 de agenți patogeni cu cea mai mare probabilitate de a declanșa viitoarea  pandemie.

Printre cei mai periculoși agenți patogeni – virusuri, bacterii – se numără gripa aviară H5N1, care se răspândește în Statele Unite și care, conform cercetătorilor, are o mare capacitate de a înregistra mutații. De asemenea, specialiștii se tem de febra dengue, o boală transmisă de țânțari, care se extinde în Statele Unite la un nivel fără precedent.

Deloc surprinzător, pe listă se află variola maimuței, care a provocat o epidemie extinsă în 2022. Pe aceeași listă se află Hantavirus, un virus răspândit de rozătoare, virusul West Nile, transmis de țânțari, gripa și chiar Covid.

Specialiștii OMS au adăugat pe această listă teribilă și variola. Deși în prezent variola este eradicată, ei se tem că ar putea ”să scape” în urma unui accident într-un laborator și ulterior să se răspândească rapid. Și acest pericol crește, deoarece foarte puțini oameni sunt imuni la acest virus.

Pe această listă se mai găsește și febra Lassa, transmisă de rozătoare, care poate provoca pacienților sângerări gingivale, la nivelul ochilor și nas, precum și convulsii.

Această listă a fost elaborată de 200 de oameni de știință din 50 de țări, după ce au examinat o listă scurtă cu 1.600 de bacterii și virusuri. Autorii acestei liste au transmis că agenții patogeni cu ”potențial pandemic” sunt foarte contagioși și virulenți, capabili să provoace boli grave oamenilor. Pentru aceștia nu există nici vaccin, nici tratament disponibil.

În listele din anii 2017 și 2018, erau circa 12 agenți patogeni suspecți. Acum, cercetătorii au extins această listă, deoarece bolile au o capacitate mai mare de a se transmite de la animale la oameni. Explicația? Urbanizarea și defrișările au contribuit la extinderea contactului între fauna sălbatică și oameni. La acest fenomen a contribuit și creșterea călătoriilor internaționale, care facilitează răspândirea bolilor în noi regiuni ale lumii.