OMS: Cercetătorii trebuie să rezolve misterul sindromului post-COVID
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă comunitatea științifică să încerce să lămurească sindromul post-COVID cu care se confruntă, de luni de zile, unii dintre pacienți.
Acest sindrom se manifestă prin stări de oboseală extremă, dificultăți de respirație, sau chiar tulburări neurologice și cardiace severe.
La un an de la izbucnirea pandemiei care a provocat peste 2,1 milioane de decese în întreaga lume, atenția este acaparată de campaniile de vaccinare și de noile variante de virus. OMS spune însă că este timpul ca cercetătorii să rezolve misterul așa-numitului COVID de „lungă durată”, potrivit Radio România Actialități.
În acest sens, forul internațional va organiza, pe 9 februarie, primul seminar la nivel de experți, consacrat acestei teme.
Pentru majoritatea paciențlor, COVID-19 este o boală ușoară, cu durata de 7-14 zile. Însă câțiva dintre ei se chinuie săptămâni în șir cu simptome care par că nu mai trec. Când asemenea simptome persistă și cineva are încă COVID-19 după 4 săptămâni de boală, înseamnă că este vorba despre ceea ce medicii au denumit COVID de „lungă durată” sau „LONG COVID”.