OMS: Lista cu bacteriile rezistente la medicamente, care amenință sănătatea la nivel planetar
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat lista cu bacteriile rezistente la medicamente, care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană.
Va trebui să ne ferim de aceste bacterii, spune OMS. În total, această listă include 15 familii de bacterii rezistente la antibiotice, clasificate în trei categorii prioritare: critică, mare și medie.
Vorbim de rezistență la antibiotice atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai reacționează la medicamente.
Acest fenomen periculos crește apoi riscul de răspândire a bolii și de deces. Acest nou pericol este consecința utilizării excesive a antibioticelor.
„Această listă, care cartografiază povara globală a bacteriilor rezistente la medicamente și evaluează efectele acesteia asupra sănătății publice, este esențială pentru a ghida investițiile și a răspunde crizei în dezvoltarea antibioticelor și accesul la acestea” , subliniază dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct interimar pentru rezistența la antimicrobiene în cadrul OMS.
„De la publicarea în 2017 a primei liste de agenți patogeni prioritari, amenințarea rezistenței antimicrobiene s-a intensificat, slăbind eficacitatea multor antibiotice și punând în pericol realizările medicinei moderne ”, mai spune oficialul OMS.
Să fim atenți la…
Se pune întrebarea la ce agenți ar trebui să fim deosebit de atenți. OMS avertizează asupra bacteriilor Gram-negative rezistente la antibiotice de ultimă linie și Mycobacterium tuberculosis rezistent la rifampicină. ”Bacteriile Gram-negative au capacitatea intrinsecă de a găsi noi modalități de a rezista tratamentelor și pot transmite material genetic ce permite altor bacterii să devină rezistente la medicamente ”, sintetizează experții în comunicatul de presă postat online de OMS.
Printre agenții patogeni cu prioritate medie, OMS plasează streptococii de grup A și B, Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae, care au o povară mare de boală. „ Rezistența antimicrobiană compromite capacitatea noastră de a trata eficient infecțiile cu sarcină mare, cum ar fi tuberculoza, ceea ce duce la boli severe și rate crescute de mortalitate”, spune dr. Jérôme Salomon, director general adjunct al Direcției pentru Acoperire Universală a Sănătății și Boli Transmisibile și Netransmisibile.