OMS: Omicron se răspândește mai repede. Vaccinurile anti-Covid sunt mai puțin eficiente
Varianta Omicron a coronavirusului responsabilă de Covid-19 pare să se răspândească mai rapid comparativ cu varianta Delta, să provoace simptome mai puțin severe și să facă vaccinurile mai puțin eficiente, a anunțat, duminică, Organizația Mondială a Sănătății, transmit agențiile de presă. De asemenea, OMS subliniază că datele sunt în continuare parțiale.
Omicron este prezent acum în 63 de țări, a precizat OMS pe baza datelor oficiale ale responsabililor, transmise din ultimele zile. Această răspândire mult mai rapidă a Omicron este înregistrată nu numai în Africa de Sud, unde Delta era mai puțin relevantă, dar și în Regatul Unit, unde această variantă domină.
OMS nu știe deocamdată – din cauza insuficienței datelor – dacă această rată de răspândire ridicată în populațiile cu imunitate puternică vine de la faptul că Omicron ”scapă imunității, profită de transmisibilitatea mai mare inerentă sau este vorba de o combinare a celor două elemente”. OMS prezice, totodată, că este probabil ca Omicron să depășească Delta în zonele unde există transmitere comunitară.
Simptome mai ușoare?
Datele deținute în prezent sunt insuficiente pentru a se stabili gradul de gravitate a bolii provocate de Omicron, deși, pentru moment, simptomele par să fie ușoare spre moderate, chiar și în Africa de Sud, unde a fost depistat, ca și în Europa.
În privința vaccinurilor anti-Covid, puținele date disponibile ca și profilul genetic al Omicron sugerează ”o scădere a eficacității” în legătură cu protecția contra ”infecției și transmiterii”.
La rândul lor, laboratoarele Pfizer și BioNTech, care au pus la punct unul dintre cele mai eficace vaccinuri contra Covid până acum – au dat asigurări, la sfârșitul săptămânii trecute, că produsul lor este în continuare eficace contra Omicron, după administrarea dozei a treia.