OMS: Până în martie 2022, în Europa, 700.000 de decese Covid. Masca ar putea preveni 160.000 de decese
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat, marți, îngrijorarea cu privire la epidemia de Covid-19 în Europa, estimând că aproape 700.000 de decese s-ar putea înregistra suplimentar pe continent până în martie 2022.
Prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană – care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală – riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022, transmite presa internațională.
Într-un comunicat, directorul OMS pentru regiunea Europa, Hans Kluge, preciza: „Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să treacă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să adoptăm măsurile preventive în rutina noastră„.
Numărul deceselor cumulat ar putea să ajungă la peste 2,2 milioane până în primăvara anului viitor, pe baza tendințelor actuale, se mai precizează în comunicat.
Până acum, peste 1,5 milioane de persoane au decedat din cauza Covid-19 în regiunea OMS Europa.
Cauze
Pentru OMS, creșterea numărului cazurilor este urmarea unei combinații de factori: prevalența variantei Delta mult mai contagioasă, acoperirea vaccinală insuficientă și relaxarea în privința măsurilor anti-Covid.
Potrivit datelor, numărul deceselor legate de Covid-19 s-a dublat de la sfârșitul lunii septembrie, respectiv de la 2.100 pe zi la aproape 4.200 zilnic.
Vaccinarea
Potrivit OMS, purtatul măștii reduce cu 53% incidența bolii. O generalizare a acestei măsuri până la 95% ar putea permite evitarea a peste 160.000 de decese până la 1 martie.
În plus, OMS avertizează că este din ce în ce mai evident că protecția indusă de vaccinare împotriva infecțiilor și a formelor ușoare este în scădere. Motiv pentru care OMS recomandă rapelul mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, inclusiv pentru cele imunodeprimate.