OMS: Poliomielita, ”foarte probabil”, în populația din Gaza

Publicat: 31 iul. 2024, 15:36, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Poliomielita, ”foarte probabil”, în populația din Gaza
poliomielita OMS Fâșia Gaza OMS

Este foarte probabil ca poliomielita să fi infectat locuitori din Fâșia Gaza, ceea ce ar fi un eșec pentru eforturile globale de eradicare a bolii, a declarat marți un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății.

Minisrul Sănătății Hamas a anunțat că Fâșia Gaza este ”zonă epidemică de poliomielită”. Această declarație vine după detectarea sușei CPV2 a poliovirusului în probele de ape reziduale, prelevate în regiunile Khan Youne și în guvernoratele din centrul Fâșiei Gaza.

Campanie de vaccinare

Ministrul pune riscul de poliomielită pe seama distrugerii infrastructurilor sanitare de către armata israeliană, pe care o acuză că a contribuit la revenirea virusului. Totuși, ministrul nu a precizat dacă virusul a fost depistat și la locuitori. El avertizează că această situație reprezintă o gravă amenințare la sănătatea publică în Gaza, dar și în țările învecinate și în plus compromite eforturile mondiale de eradicare a poliomielitei.

Organizația Mondială a Sănătății și-a declarat îngrijorarea în privința revenirii poliomielitei în această zonă aflată într-o gravă criză sanitară, provocată de conflictul prelungit între Hamas și Israel.

Christian Lidemeier, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat că prezența virusului în apele reziduale ar putea să indice chiar circulația virală la nivelul populației.  El a mai precizat că majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, ceea ce nu  exclude o epidemie. Christian Lidemeier a mai subliniat importanța unei campanii de vaccinare în Fâșia Gaza pentru prevenirea unei eventuale răspândiri a bolii.

James Elder, purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru copii, a declarat că în cele peste nouă luni de conflict s-a ajuns la o scădere a ratelor de vaccinare împotriva poliomielitei de la 99% la 89%. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vaccinurile care ajung la persoanele care au nevoie, având în vedere constrângerile legate de accesul ajutoarelor umanitare spre și în interiorul enclavei.

„Deplasarea în masă, decimarea infrastructurii de sănătate, mediul de operare îngrozitor de nesigur, toate vor face mult, mult mai dificilă vaccinarea, punând astfel tot mai mulți copii în pericol”.

OMS a trimis peste un milion de doze de vaccinuri pentru a preveni infectarea copiilor în Gaza.

Potrivit OMS, în prezent, poliomielita este endemică doar în Pakistan și Afganistan, dar mai mult de 30 de țări sunt încă enumerate ca având focare, inclusiv Egiptul și Israelul din vecinătatea Gazei. În orice țară există riscul revenirii poliomielitei dacă focarele nu sunt limitate prin vaccinări în masă, subliniază OMS.

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitc. Boala se răspândește în principal pe cale fecal-orală.

Poliomielita este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, mai ales în cazul copiilor de vârstă mică, dar şi prin dizabilitățile motorii pe care le lasă pe viaţă.  Cazurile de poliomielita au scăzut cu 99% la nivel mondial din 1988, datorită campaniilor de vaccinare în masă și eforturile permanente  pentru eradicarea completă a acesteia.

„‑