OMS rămâne fără cel mai mare contributor?
Donald Trump a anunțat că ar dori să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății, experții afirmând că ar fi o pierdere pentru ambele părți.
Președintele ales al SUA ar fi pe punctul să pună în aplicare această decizie încă din prima zi a mandatului său, pe 20 ianuarie.
Donald Trump a mai avut o tentativă de retragere a SUA din cadrul OMS, la finalul primului său mandat ca președinte al SUA.
Decizia nu s-a materializat din cauza unei rezoluții a Congresului, potrivit căreia președintele trebuie să dea un preaviz și să plătească orice obligații restante.
Alegerea lui Joe Biden la președinție în 2020, la doar câteva luni după decretul lui Trump, i-a permis președintelui democrat să anuleze decizia.
Totuși, acum, Donald Trump nu se va confrunta cu astfel de bariere.
În prezent, SUA reprezintă cel mai mare contributor financiar la OMS.
Or, retragerea SUA ar afecta puternic bugetul OMS și capacitatea acesteia de a coordona programele și politicile internaționale de sănătate.
OMS este formată din 196 de țări membre care furnizează organizației „contribuții evaluate”.
Acestea presupun o taxă de membru bazată pe PIB-ul și cifrele populației pe un ciclu de finanțare de doi ani.
SUA alocă aproape un sfert din aceste fonduri, înaintea Chinei, Japoniei și Germaniei.
„Cred că ar fi profund contrar intereselor de securitate națională ale SUA.
Ar deschide ușa către Federația Rusă, China și alte astfel de țări.
Acest lucru ar putea fi real și în cazul BRICS: Africa de Sud, India, Mexic”, a declarat Gostin, profesor de drept global al sănătății și director al Centrului de colaborare al OMS pentru dreptul sănătății publice și drepturile omului de la Universitatea Georgetown, citat de DW.