OMS: Reuniunea Comitetului de urgență în legătură cu infecția mpox

Publicat: 11 nov. 2024, 19:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Reuniunea Comitetului de urgență în legătură cu infecția mpox

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, luni, convocarea unei reuniuni a Comitetului de urgență pentru a stabili dacă mpox mai reprezintă o criză sanitară la nivel global.

Reuniunea este programată pentru săptămâna viitoare, după ce, anul acesta în luna august, OMS a declarat mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional, acesta fiind cel mai ridicat grad de alertă.

În prezent,  potrivit raportului OMS, cele mai multe cazuri de mpox sunt înregistrate în Africa: peste 46.000 de cazuri confirmate și suspecte până la 3 noiembrie anul acesta, inclusiv 1.081 de decese. Republica Democratică Congo, Burundi și Uganda sunt cele mai afectate țări.

OMS avertizează și asupra faptului că a fost identificată o nouă variantă a  virusului, clada lb, extrem de contagioasă. Vaccinarea împotriva mpox oferă protecție împotriva bolii.

Mpox se transmite  prin contactul apropiat cu animale sau cu persoane infectate ori prin atingerea de obiecte contaminate cu virusul Monkyepox (MPXV). Acesta pătrunde în organism prin răni ale pielii sau  prin mucoase.Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta în timpul contactului sexual.

Simptomele Mpox apar de obicei la 6-13 zile (până la 21 de zile) după infectare. Manifestările clinice ale bolii includ:

  • simptome generale, febrile (febră, cefalee, frisoane, slăbiciune fizică, umflarea ganglionilor limfatici),
  • erupție cutanată distinctă (papulă) pe piele și răni pe mucoasă (de exemplu, în gură, nas, gât sau tractul digestiv),
  • dureri de spate și dureri musculare.

În decurs de trei zile de la primele simptomele , erupția se poate răspândi rapid și, în cele din urmă, se transformă în mici pungi pline de lichid, cunoscute sub numele de vezicule. Erupția se răspândește pe tot corpul, inclusiv pe palme și tălpi.

Majoritatea oamenilor au simptome ușoare până la moderate, care durează de obicei două până la patru săptămâni, urmate de obicei de o recuperare completă. Îngrijirea de susținere poate facilita recuperarea și poate reduce riscul de leziuni permanente (de exemplu, cicatrici pe piele). Letalitatea mpox variază de la 0 la 11% în focare. Persoanele care sunt imunodeprimate au un risc mai mare de a face complicații.