OMV Petrom începe explorarea în perimetrul off-shore bulgar Han-Asparuh
OMV Petrom va începe explorarea perimetrului off-shore din Marea Neagră Han-Asparuh, care aparține Bulgariei. Compania a finalizat preluarea participației integrale a OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH, conform unui comunicat al producătorului de gaze și țiței.
În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorțiului format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%).În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași.
Participația OMV Petrom în perimetru, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, este acum de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator.
“Această achiziție este un pas important în strategia noastră de a ne extinde operațiunile Upstream în regiune. OMV Petrom desfășoară activități în Marea Neagră de peste patru decenii ca operator și a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește apele de mare adâncime în calitatea sa de non-operator în cadrul licenței pentru Neptun Deep din România”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream.
Permietru la sud de Neptun Deep
Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km pătrați. Adâncimea maximă a apei de peste 2.000 metri, iar activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 km pătrați.
Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).
Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția grupului în România.