OMV Petrom recuperează pierderile din trimestrul III și trece pe profit, la nouă luni

Publicat: 29 oct. 2024, 10:47, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
OMV Petrom recuperează pierderile din trimestrul III și trece pe profit, la nouă luni

OMV Petrom și-a majorat profitul net cu 54% în primele 9 luni din 2024, până la 3,9 miliarde de lei, în pofida unei scăderi cu 19% a profitului în trimestrul al treilea, din cauza reducerii vânzărilor, atât de gaze, cât și de electricitate.

În raportul remis pieței marți, OMV Petrom a anunțat că veniturile din vânzări au fost de 26,68 miliarde de lei, în scădere cu 6% față de cele din aceeași perioadă a anului 2023 (reducere de 11% în trimestrul al treilea), ca urmare a „mediului de piață mai slab și volatil și a intervențiilor de reglementare, parțial compensate de performanța operațională bună și beneficiile din integrare”.

„În primele 9 luni ale anului, cererea de pe piață pentru toate produsele noastre a fost ușor mai mare, cu prețuri volatile, în scădere pentru gaze naturale și energie electrică, și cu marje de rafinare semnificativ mai mici. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale pentru această perioadă s-a ridicat la 4,8 miliarde de lei, susținut de eficiența activităților noastre integrate, totuși afectate de un nivel ridicat al intervențiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale și energiei. Contribuția la bugetul de stat a fost de 12,5 miliarde de lei, similară cu cea de anul trecut. Am continuat să ne transformăm activitățile pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon, investițiile reflectând progresul strategiei noastre. Am avut investiții-record, pentru ianuarie-septembrie, de aproape 5 miliarde de lei, din care peste 40% sunt alocate unor proiecte strategice precum Neptun Deep, energie regenerabilă și electro-mobilitate”, arată  Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Valoarea investițiilor a fost de 4,8 miliarde lei, în creștere cu 41%, față de cea de 3,4 miliarde lei, în perioada ianuarie – septembrie 2023.

Sectorul de Rafinare și Producție a înregistrat un rezultat din exploatare de 2,4 mld lei, cu 26% mai mic, determinat în principal de scăderea prețurilor gazelor naturale și de volumele mai mici disponibile pentru vânzare. Rezultatele bune de la reparațiile capitale la sonde și foraje au atenuat parțial declinul natural, rezultând o scădere a producției cu 4%. Costul de producție a crescut cu 5% la 16 USD/ bep, din cauza scăderii producției disponibile la vânzare și a costurilor mai mari, parțial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb.

Sectorul de Rafinare și Marketing a raportat un rezultat din exploatare de 2 mld lei, de la o bază scăzută în 1-9/23 de 1,8 mil lei (determinat de revizia planificată a rafinăriei în T2/23), ca urmare a îmbunătățirii performanței canalelor de vânzare, compensând pe deplin efectele negative ale pieței. Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,8 USD/bbl, cu 35% mai mic, se datorează diferențialelor mai slabe pentru benzină și motorină într-un mediu similar de preț al țițeiului. Rata de utilizare a rafinăriei, de 97%, față de 75% în 1-9/23. Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 9%, în timp ce activitatea de retail din România a crescut cu 4%.

Rezultatul din exploatare al segmentului Gaze și Energie a fost 0,4 mld lei, comparativ cu 1,6 mld lei în 1-9/23. În pofida performanțelor operaționale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative și de dinamica pieței.

Volumele de vânzări de gaze naturale s-au redus, fiind cu 11% mai mici, din cauza volumelor mai mici către angrosiști și consumatori finali, dar în condițiile unui consum mai mare al centralei electrice Brazi. Producția netă de energie electrică s-a situat la 3,6 TWh, față de 2,5 TWh în perioada similară a anului trecut, reprezentând 9% din producția de electricitate a României, centrala electrică Brazi fiind într-o revizie mai scurtă, comparativ cu 1-9/23.

OMV Petrom și-a redus cu 5,5% producția de hidrocarburi în cel de-al treilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, și cu 2,6% comparativ cu cea din trimestrul precedent al acestui an.

Scăderea producției de gaze, de 6,75%, a fost mai accentuată decât cea de țiței, de 3,7%, în principal ca urmare a reviziilor efectuate. În trimestrul al treilea, OMV Petrom a produs 52 de mii de barili echivalent petrol (bep) pe zi de țiței și 55,3 mii bep/zi de gaze.

Petrom SA este cotată la BVB și, la ultimul preț, de 0,7120 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a companiei este de 44,36 miliarde de lei.