OMV Petrom și Transgaz, contract important pentru gazele din Marea Neagră
OMV Petrom anunță semnarea contractului pentru preluarea de gaze naturale din Marea Neagră în Sistemul Național de Transport, prin punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.
Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro.
Semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027.”
OMV Petrom a devenit operatorul perimetrului Neptun Deep în august 2022. La finalul anului 2022, compania a depus declarația de descoperire comercială pentru zăcământ. În prezent, compania progresează cu procedura de licitație, autorizare și alte subiecte tehnice.
Ce a spus Ciucă
România are resursele, forţa de muncă şi potenţialul să performeze în sectorul energetic şi aceasta este direcţia susţinută ferm la nivelul Guvernului, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, la Palatul Victoria, la evenimentul de semnare a declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.
„Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an. Ne dorim ca acest proiect de o importanţă strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. (…) Urez Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, şi, de asemenea, OMV-Petrom şi Romgaz să anunţe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep!”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că Legea off-shore aflată în vigoare în România oferă un cadru favorabil investiţiilor în energie, dovadă stând şi pregătirile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.
„Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla-Podişor cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiţie va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă, astfel, la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem”, a declarat Ciucă.