OMV Petrom utilizează în premieră o tehnologie de foraj automat în România (Video)
OMV Petrom derulează o nouă campanie de foraj, folosind o instalaţie automatizată de ultimă generaţie, deţinută de Foraj Sonde Videle, a anunţat, joi, compania.
Campania se concentrează iniţial pe mai multe zăcăminte din Oltenia, Muntenia şi Moldova, cu planuri de a continua în cadrul portofoliului OMV Petrom. Obiectivul campaniei este de a contribui cu noi resurse din zăcăminte mature, îmbunătăţind în acelaşi timp siguranţa şi eficienţa operaţiunilor de foraj. Până în prezent, două noi sonde de gaze au fost finalizate la timp şi cu respectarea bugetului, cu eficienţa crescută în comparaţie cu metodele tradiţionale, precizează compania.
„Noile tehnologii ne ajută să creştem eficienţa producţiei din zăcămintele mature şi contribuie la minimizarea impactului asupra mediului. Suntem foarte mândri, alături de colegii de la OMV şi de partenerul nostru, Foraj Sonde Videle, să folosim una dintre cele mai eficiente energetic instalaţii de foraj onshore din lume”, a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activităţile de Explorare şi Producţie.
Instalaţia automată de foraj, fabricată în Olanda, este un produs al programului de digitalizare DigitUP al OMV.
„Automatizarea activităţii extractive reduce erorile umane, îmbunătăţind în acelaşi timp eficienţa şi siguranţa operaţiunilor de foraj, deoarece operatorii pot monitoriza şi controla operaţiunile de foraj de la distanţă. Sistemul electric central de alimentare asigură o eficienţă îmbunătăţită a consumului de combustibil şi o amprentă de carbon redusă. Instalaţia de foraj este concepută pentru a satisface cererea actuală pentru operaţiuni mai rapide şi mai flexibile – este o instalaţie extrem de mobilă, capabilă să se deplaseze rapid între mai multe sonde pe o platformă şi între diferite locaţii. În timpul funcţionării, sistemul colectează o cantitate mare de date despre procesul de foraj, care sunt analizate pentru a îmbunătăţi eficienţa producţiei şi pentru a preveni dificultăţile geologice, tehnice sau operaţionale”, au detaliat reprezentanții OMV.
Aplicabilitatea acestei noi tehnologii depăşeşte operaţiunile tradiţionale de petrol şi gaze, deoarece poate fi utilizată şi în proiecte geotermale şi de captare şi stocare a carbonului.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţineau peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.