ONE anunță la BVB un nou proiect de anvergură. Piața reacționează negativ
ONE a remis, luni, Bursei de Valori București (BVB) un raport în care anunță un nou proiect major – One City District – a cărui finanțare se bazează pe vânzarea unor proiecte existente, deja finalizate.
One United Properties vrea să construiască 5.000 de locuinţe accesibile pe fosta platformă Rocar. Este pentru prima dată când One United se îndepărtează de zona centrală a Capitalei, cumpărând de la CPI Property Group România, fostul Immofinanz, 21 de hectare de teren aflat între Ferentari şi Eroii Revoluţiei, la 15 minute distanţă pe jos de staţia de metrou, iar targetul de preţ este de 1.300-1.500 euro/mp.
Piața a reacționat negativ, la acset anunț. Indicii erau în integralitate pe roșu, la jumătatea zilei, după deschiderea pieței. Brockerii au introdus masiv ordine de vânzare, semn că ONE nu se redresează, și ,,rostogolește” datoriile.
Principalul indice al BVB, BET, era pe minus cu 0,23%, până la 17.686,77 puncte.
Rulajul era de 9.996.070,26 lei (2.009.179,58 euro), la un volum de 4.875.251 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,23 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era pe minus, cu 0,23 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era, de asemenea, în scădere cu 0,15 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe minus cu 0,17 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,23 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era pe minus, cu 0,10 la sută.
„Acum suntem într-un due diligence avansat pentru închiderea tranzacţiei cu terenul. Vom închide probabil achiziţia în acest trimestu. Avem şi un nume preliminar pentru viitorul proiect – One City District. Proiectarea a început deja şi acesta va schimba toată zona, pentru că vom veni cu mai multe componente, nu doar cu rezidenţial“, a spus Victor Căpitanu, co-fondator al One United Properties.
Reprezentanţii companiei spun că pe lângă rezidenţial vor exista şcoli, grădiniţe, retail şi entertainment în cadrul proiectului.
„Va fi un minicartier cu densitate mică, nu vom vorbi aici de o densitate mai mare, cum este cazul în alte proiecte. Autorizaţia sa va veni de la primăria de sector, nu de la Primăria Capitalei. Apreciem însă dorinţa primarului general de dialog, pentru a vorbi cu fiecare dezvoltator în parte. Noi urmărim calea legală şi administrativă pentru autorizarea proiectului“, a spus Andrei Diaconescu, cofondator al One United Properties.
Acțiunile ONE erau în scădere cu 0,75%, la un preț de 0,5300 lei.
Potrivit unui raport remis pieței, analiştii BRK Financial Group (simbol bursier BRK), singurul broker de acţiuni listat la Bursa de Valori Bucureşti, au oferit un preţ ţintă de 48,2 lei pentru acţiunile producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi o recomandare de menţinere (HOLD), target care implică un randament de 12% faţă de cotaţia actuală.
„SNN se tranzacţionează la un forward PE de 9,2x comparativ cu 12,5x pentru companiile similare, cel mai probabil din cauza incertitudinilor cu privire la întregul proces de retehnologizare a Unităţii 1, care va reduce veniturile la jumătate, dar şi a unităţilor 3 şi 4, care necesită un CAPEX de EUR 7 mld. şi a căror finanţare încă nu este definitiv stabilită”, scrie BRK. „SNN este însă o companie ce oferă mai degrabă perspective pe termen lung şi foarte lung, fiind de importanţă strategică pentru România în procesul de decarbonizare şi contribuind masiv la reducerea cantităţilor de CO2 emise (aproximativ 5 mil. tone CO2/an/unitate) şi la securitatea energetică a ţării, energia nucleară asigurând cca. 20% din necesarul de energie intern.“
Piața a luat notă de o informație, în care ANAF cere falimentul companiei din construcţii Raiko, listată în 2021 la o evaluare de 19,9 milioane lei. Acum compania are 1,6 milione lei capitalizare şi este suspendată de la tranzacţionare
Producătorul de sisteme pluviale Raiko Transilvania (simbol bursier RKOT), companie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi suspendată de la tranzacţionare pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare, care în trei ani de la listare a pierdut 90% din valoare, figurează pe Portalul Instanţelor de Judecată (PIJ) cu o cerere de deschidere a procedurii falimentului din partea creditorului ANAF.
Dosarul a fost înregistrat în mai 2024, iar în septembrie Tribunalul Cluj a amânat cauza. Următorul termen de judecată este pe 25 octombrie 2024. Aceasta este prima companie care a listat acţiuni la bursă în valul din 2021 care întâmpină dificultăţi financiare. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi de ZF.
Tot pe PIJ se pot găsi trei dosare deschise pe numele fondatorului Tomasz Kurcin, care în februarie-octombrie 2022 şi-a vândut participaţia de 18,34% fără a anunţa investitorii prin rapoarte curente. Acesta a spus că lipsa raportărilor a fost cauzată de neînţelegerea cu privire la obligaţiile de raportare şi că intenţionează să răscumpere acţiunile şi să revină la participaţia anterioară. „Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 693.876 lei, dintre care 691.673 lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de 4 ani companiei RAIKO TRANSILVANIA, pentru a ajuta cashflowul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina, dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare”, transmitea Raiko Transilvania la BVB în decembrie 2022.