One United Properties pune în aplicare o schemă care va duce la diluarea participațiilor acționarilor existenți
One United Properties, compania finanțiștilor Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, anunță publicarea prospectului pentru majorarea capitalului social, după aprobarea acestuia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Grupul își propune să atragă 70 de milioane de euro pentru a finanța următoarea etapă de creștere a companiei prin emiterea a 1.750.000.000 de acțiuni noi.
Operațiunea de majorare a capitalului social se va desfășura în două etape. În prima etapă, acționarii care au achiziționat acțiuni ONE până la data de participare garantată, 2 august 2024, vor avea dreptul să subscrie pentru acțiuni noi, respectând drepturile de preferință, la valoarea nominală de 0,2 lei, semnificativ sub prețul pieței actual de peste 0,634 lei pe acțiune.
Practic, One intenționează să emită 1,75 miliarde de acțiuni adiționale față de cele 3,8 miliarde de acțiuni existente, adică aproape o acțiune nouă la două deținute anterior. Acest lucru va conduce la o diluare semnificativă a participațiilor acționarilor existenți în cazul în care aceștia nu participă la majorare. Prețul teoretic rezultat în urma acestei operațiuni este undeva cu 25% sub prețul de piață, cam cât ar fi și pierderea de valoare a acțiunilor existente în cazul neparticipării, conform unui analist din piață.
60% din capitalul pe care compania intenționează să-l atragă a fost deja asigurat de cei doi co-fondatori și membri executivi ai Consiliului de Administrație, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, precum și de președintele Consiliului, Claudio Cisullo, și membrul Consiliului, Marius Diaconu.
Căpitanu și Diaconescu, precum și Cisullo și Diaconu, au vândut în luna aprilie o parte din acțiunile pe care le dețineau la One într-un moment în care acestea erau la un nivel ridicat. Din 12 aprilie 2024, când au vândut o parte din acțiuni, și până azi, prețul unei acțiuni One a scăzut cu 15%, de la 0,7608 lei la 0,634 lei. Dacă ar fi vândut azi cele 234 milioane de acțiuni, ar fi încasat cu 26,4 milioane de lei mai puțin. Căpitanu și Diaconescu mai au acum 50,03% din One United.
Unde vor fi folosiți banii
Capitalul atras în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social va fi utilizat pentru a extinde segmentul de piață al One United Properties dincolo de dezvoltările rezidențiale de lux, high-end și premium și va accelera dezvoltarea segmentului de locuințe premium accesibile, care vizează clasa de mijloc din București, susțin reprezentanții One. Compania se află în proces de negociere pentru terenuri care să susțină dezvoltarea a 10.000 de unități rezidențiale exclusiv destinate acestui sub-segment, având primul memorandum de înțelegere semnat pentru un teren de 21 de hectare, care va găzdui 5.000 de unități.
În prima jumătate a anului 2024, One United Properties a vândut și pre-vândut 452 de apartamente și unități comerciale cu o suprafață totală de 43.809 mp, 624 de locuri de parcare și alte tipuri de unități, pentru 123,3 milioane de euro. La sfârșitul lunii mai 2024, au fost lansate pre-vânzările pentru a doua fază a dezvoltării One Lake District, unde se construiesc 867 de unități. Astfel, până la 30 iunie 2024, 66% din unitățile disponibile aflate în dezvoltare și livrate au fost vândute.
La 30 iunie 2024, One United Properties avea în proprietate sau a încheiat pre-SPA pentru 285.100 mp de terenuri pentru dezvoltări ulterioare, cu un total de drepturi de construire supraterane brute de aproximativ 988.000 mp. Toate aceste parcele se află în prezent în faza de planificare. Pe acestea, grupul estimează construirea a 7.000 de apartamente, spații comerciale aferente comunităților și 146.000 mp de clădiri comerciale pentru închiriat. Dintre clădirile comerciale, 121.000 mp vor găzdui birouri, iar restul de 25.000 mp reprezintă clădiri care vor fi restaurate.
„De când am devenit companie publică, ne-am respectat constant promisiunile făcute investitorilor, cconcentrându-ne clar pe extinderea afacerii noastre. IPO-ul nostru de succes din 2021 a reprezentat un moment crucial care ne-a permis expansiunea strategică în segmentul rezidențial premium, demonstrat de succesul remarcabil al dezvoltării One Cotroceni Park. De asemenea, divizia noastră comercială, care a atins un procent de închiriere de 95%, a îndeplinit angajamentul nostru față de investitori, bazându-se pe convingerea noastră că Bucureștiul merită spații de birouri de talie mondială care să poziționeze orașul drept un hub office european de top. Astăzi, șantierele noastre cuprind 12 dezvoltări, cu mai mult de 4.000 de unități rezidențiale și aproape 45.000 mp de spații de birouri și comerciale. Viziunea noastră pentru viitor include intrarea în segmentul locuințelor premium accesibile, unde vedem un potențial semnificativ de creștere. Majorarea capitalului social planificată reprezintă următorul pas pentru această creștere și îi invităm pe acționarii noștri de seamă să participe și să își mărească investiția în One United Properties cu aproximativ 10% din deținerile lor existente. Această infuzie de capital accelerează planurile noastre ambițioase de creștere, ajutându-ne să dublăm afacerea în următorii cinci ani și să o putem chiar cvadrupla în următorul deceniu, menținând în același timp indicatorul loan-to-value la un nivel prudent”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.