OPEC a înrăutățit previziunile privind cererea de petrol în 2024 și în 2025
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a înrăutăţit estimările privind creşterea cererii globale de petrol în 2024 şi în 2025, pentru a treia lună consecutiv, grupul recunoscând astfel o încetinire a utilizării globale a combustibililor.
În raportul său lunar, OPEC a informat că se aşteaptă ca pe plan global cererea de petrol să urce cu 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ 2%, în 2024 (cu 106.000 bpd mai puţin decât previziona luna trecută) şi cu 1,64 milioane bpd în 2025 (de la 1,74 milioane bpd în septembrie).
Revizuirea „este determinată în mare măsură de datele primite în această perioadă, combinate cu aşteptări uşor mai scăzute în unele regiuni”, precizează OPEC.
Şi după trei revizuiri în scădere succesive, prognoza OPEC este aproape dublă faţă de cea a Agenţiei Internaţionale a Energiei (EIA).
Chiar şi deciziile statelor membre OPEC sugerează că acestea nu au încredere în previziunile secretariatului cu sediul al Viena, amânându-şi planurile de restabilire a producţiei de ţiţei.
OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) ar urma să înceapă gradual restabilirea producţiei de petrol de 2,2 milioane de barili pe zi în tranşe lunare, începând din decembrie, cu două luni mai târziu decât era iniţial planificat. Dar analiştii sunt sceptici că se va relua restabilirea producţiei, pe fondul încetinirii din China şi al majorării livrărilor din America de Nord şi de Sud.
Deşi cotaţia barilului de petrol a crescut pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu la 77 de dolari, încă este un nivel prea scăzut pentru unele state membre OPEC.
Eforturile alianţei de sprijinire a preţurilor au fost subminate de ţările care nu au realizat reducerile de producţie convenite – în special Irak, Kazahstan şi Rusia.
La reuniunea din decembrie OPEC+ ar urma să anunţe o decizie privind calendarul majorării producției în 2025.