Opera Naţională din Ljubljana a interzis drapelul ucrainean pe scenă
Opera Naţională din Ljubljana i-a interzis regizorului belgian Frank Van Laecke să înlocuiască în spectacolul „Faust” drapelul francez cu cel ucrainean în semn de susţinere pentru Ucraina, scrie Le Figaro.
Atunci când s-a încheiat prima dintre cele zece reprezentaţii ale spectacolului „Faust” de Charles Gounod pe scena Operei Naţionale din Ljubljana, la 17 martie, regizorul belgian Frank Van Laecke a denunţat acţiunea instituţiei slovene.
Aceasta din urmă, cu care a colaborat de şase ani, i-a refuzat înlocuirea drapelului francez, prevăzut în decorul iniţial al spectacolului, cu cel ucrainean în semn de sprijin. O decizie de „a cenzura şi a şantaja” a spus Van Laecke. Pentru Operă, o dorinţă de „a rămâne apolitică”.
„Faust ar putea fi ultima mea producţie. Lăsaţi-mă să vă explic de ce. În al patrulea act, am prevăzut să fie fluturate mici steaguri galbene şi albastre în spatele ferestrei din decor, în locul drapelelor franceze folosite de obicei”, şi-a început discursul regizorul în vârstă de 64 de ani. „Dar directorul Operei, Staš Ravter, mi-a interzis să folosesc aceste culori”, a deplâns el, înainte de a spune că i se pare o decizie de şantaj.
„Mi-au explicat că, dacă le spun asta jurnaliştilor, nu aş mai putea colabora niciodată cu opera. Un artist trebuie să se exprime, este datoria lui. Opera ar trebui să ia pulsul acestui timp. Pentru mine, în acest moment, inima mea bate în galben şi albastru. Nu voi accepta niciodată şantajul sau cenzura”, a protestat el.
„Această casă îmi poate închide porţile, dar nimeni nu-mi va lua amintirea vremurilor bune pe care le-am trăit aici”, a spus el.
Răspunsul Operei Naţionale din Ljubljana nu a întârziat.
„Cei din conducerea Operei sunt uniţi în ideea că situaţia politică nu ar trebui să afecteze imaginea originală a spectacolului – regizorul a folosit steaguri roşii, albastre şi albe în forma sa originală de spectacol – şi că Opera Naţională Ljubljana va continua să fie o instituţie apolitică”, a declarat instituţia în comunicat.
„Aceste teme politice în artă nu ar trebui să fie exploatate nici acum, nici pe viitor. Membrii baletului şi orchestrei noastre de origine ucraineană au participat la un concert caritabil pe RTV Slovenia dedicat strângerii de fonduri pentru ucraineni(…)Am invitat şi 50 de membri ai Orchestrei Simfonice a tinerilor ucraineni la repretiţia generală înainte de premiera cu Faust”, a spus directorul Operei.
Confruntat cu această controversă, regizorul belgian a fost sprijinit de Uniunea Culturală din Slovenia.
„De data aceasta suntem consternaţi de faptul că marele nostru prieten şi artist flamand, faimosul Frank Van Laecke, trebuie să se confrunte cu nivelul moral scăzut şi cu îngustimea spirituală pe care a experimentat-o în această sală de o importanţă culturală şi naţională deosebită, care este Opera Naţională din Ljubljana”, a scris sindicatul sloven, concluzionând: „Manipulaţii care smulg cultura şi arta din contextul social actual. Este dezgustator”.