Operațiune de amploare a Poliției Române: Peste 200 de percheziții în Capitală și în 28 de județe. O firmă care ar fi trebuit să asigure mentenanța echipamentelor de protecție în instituții, vizată
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș desfășoară o operațiune de amploare joi dimineață. Oamenii legii fac peste 200 de percheziții domiciliare în Capitală și în alte 28 de județe, într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Dosarul vizează osocietate comercială care ar fi trebuit să asigure mentenanța echipamentelor de protecție din instituții. Potrivit rechizitoriului, începând din 2019, societatea ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
În baza contractelor, ar fi avut obligaţia să presteze servicii de mentenanţă (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecţie (extinctoare, hidranţi). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate.
„Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, şcoli, unităţi militare, penitenciare, sedii ale unor instituţii publice, staţii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice şi nucleare, combinat chimic etc.”, arată sursa citată.
Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcţionalitatea şi calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.
Potrivit sursei citate, pentru maximizarea profitului şi evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.
„Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viaţa, sănătatea, şi integritatea persoanelor, cât şi cu privire la patrimoniul acestora”, mai precizează IGPR.