Operațiune Interpol pe cinci continente, împotriva fraudei cibernetice
O operațiune globală, HAECHI V, care implică forțele de ordine din 40 de țări, teritorii și regiuni, s-a încheiat cu arestarea a peste 5.500 de suspecți de infracțiuni financiare și confiscarea a peste 400 de milioane USD în active virtuale și valute susținute de guvern.
Operațiunea HAECHI V a durat cinci luni (iulie – noiembrie 2024) și a vizat șapte tipuri de fraude cibernetice: phishing vocal, escrocherii romantice, sextorsion online, fraudă cu investiții, jocuri de noroc online ilegale, fraudă prin compromiterea e-mailurilor de afaceri și fraudă în comerțul electronic.
Phishing vocal în China și Coreea…
Ca parte a operațiunii, autoritățile coreene, împreună cu autoritățile din Beijing, au demontat cu succes un sindicat extins de phishing vocal, responsabil pentru pierderi financiare în valoare totală de 1.511 miliarde KRW (1,1 miliarde USD) și care au afectat peste 1.900 de victime. Modul de operare sofisticat al organizației a inclus uzurparea de calități oficiale și utilizarea de identități false. Operațiunea a dus la arestarea a cel puțin 27 de membri ai grupului infracțional organizat, 19 indivizi fiind ulterior inculpați.
…și „Notificare violet” în toată lumea
INTERPOL a emis, de asemenea, o „Notificare violet” în timpul Operațiunii HAECHI V pentru a avertiza țările cu privire la o practică emergentă de fraudă a criptomonedei care implică monede stabile. Țările membre au fost alertate cu privire la „USDT Token Approval Scam” care permite infractorilor să acceseze și să controleze portofelele cu criptomonede ale victimelor. Abordarea în doi pași atrage mai întâi victimele folosind tehnici de momeală romantică, instruindu-le să cumpere monede stabile Tether (USDT Tokens) prin intermediul unei platforme legitime. Odată ce escrocii și-au câștigat încrederea, victimelor li se oferă un link de phishing care pretinde că le permite să își creeze contul de investiții. În realitate, făcând clic, autorizează accesul deplin la escroci, care pot apoi transfera fonduri din portofel fără știrea victimei.
Secretarul general al INTERPOL, Valdecy Urquiza, a declarat: „Efectele criminalității cibernetice pot fi devastatoare – oamenii își pierd economiile de o viață, afacerile pot fi paralizate și încrederea în sistemele digitale și financiare subminată. Natura fără frontiere a criminalității cibernetice înseamnă că cooperarea polițienească internațională este esențială, iar succesul acestei operațiuni susținute de INTERPOL arată ce rezultate pot fi obținute atunci când țările lucrează împreună. Doar prin eforturi unite putem face lumea reală și cea digitală mai sigure”.
Lee Jun Hyeong, șeful Biroului Central Național INTERPOL din Coreea de Sud, a spus, la rândul său: „Colegii de aici din Coreea și din forțele de poliție din întreaga lume au demonstrat dăruire și profesionalism remarcabile în timpul Operațiunii HAECHI V. Eforturile noastre nu numai că au adus infractorii în fața justiției, ci au realizat și progrese semnificative în interceptarea și recuperarea fondurilor ilicite. Vom continua să contribuim la asigurarea unui proces rapid și a unui răspuns eficient la infracțiunile financiare posibile cibernetice”.
Aflat în al cincilea an, HAECHI V s-a bazat pe succesele anterioare, aproape dublând numărul de cazuri soluționate (8.309) și triplând numărul de conturi de furnizori de servicii de active virtuale (VASP) blocate (1.023) față de 2023.
I-GRIP ajută la oprirea rapidă a fraudei
În paralel cu operațiunea, specialiștii în criminalitate financiară de la INTERPOL au lucrat cu anchetatori de poliție și cu instituții financiare din peste 80 de țări pentru a consolida utilizarea Intervenției Globale Rapide a Plăților (I-GRIP) de la INTERPOL. Acest mecanism de oprire a plății ajută țările să lucreze împreună pentru a intercepta rapid fondurile furate și a jucat un rol esențial în Operațiunea HAECHI V.
Într-o victorie majoră activată de I-GRIP, forța de poliție din Singapore a folosit instrumentul pentru a solicita rapid asistență de la autoritățile din Timorul Est, atunci când o firmă de mărfuri din Singapore a căzut victimă unei fraude prin e-mailuri de afaceri. Firma a fost păcălită să transfere 42,3 milioane USD în contul bancar al unui furnizor fals din Timorul de Est, unde autoritățile au reușit să intercepteze 39,3 milioane USD în contul bancar. Un total de șapte suspecți au fost arestați, iar investigațiile ulterioare au condus, de asemenea, la recuperarea a 2,6 milioane USD, precum și la descoperirea faptului că o parte din fondurile ilicite fuseseră deja transferate din Timorul de Est în Indonezia. Investigațiile ulterioare ale celor trei jurisdicții sunt coordonate de INTERPOL și se iau măsuri pentru returnarea fondurilor furate victimei din Singapore.
În Guernsey, Regatul Unit, o sesiune de conștientizare a I-GRIP a dus direct la o descoperire semnificativă. Imediat după sesiune, Unitatea de Informații Financiare din Guernsey a colaborat cu autoritățile din Marea Britanie pentru a transmite Portugaliei o cerere I-GRIP prin care se urmărește să intercepteze peste 2 milioane GBP (2,5 milioane USD) în fonduri rezultate din frauda de compromitere a e-mailurilor de afaceri. Comunicarea rapidă cu autoritățile de poliție portugheze prin intermediul I-GRIP a însemnat că banii au fost interceptați și ulterior returnați victimei în întregime.
Operațiunile HAECHI sunt susținute financiar de Coreea de Sud, iar la ele au participat 40 de țări.