Operațiunea „Jupiter”. Descinderi ale Poliției la exploatările „Mafiei Balastierelor ” de la Siret

Publicat: 25 oct. 2024, 22:58, de Sorin Costea, în Justitie , ? cititori
Operațiunea „Jupiter”. Descinderi ale Poliției la exploatările „Mafiei Balastierelor ” de la Siret

În cadrul Operațiunii „Jupiter”, prin care Parchetul General și IGPR au declanșat o campanie de combatere a infracționalității economice în mai multe domenii, polițiștii de la „Investigații Economice” din cadrul IPJ Galați au descins la mai multe puncte de lucru ale „Mafiei Balastierelor” la care se comit frecvent infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani prin exploatarea ilegală a pietrișului și nisipului.

„Mafia Balastierelor” de pe Siret, apărută după 1990, este formată dintr-o încrengătură de firme ai căror administratori au reușit ca prin evaziune fiscală și spălare de bani la exploatarea agregatelor minerale, a pietrișului și nisipului, să ajungă la o putere financiară care le permite să controleze oameni din sistem și chiar politicieni și șefi de instituții publice.

În cadrul Operaţiunii „Jupiter”, desfășurată la nivel național sub coordonarea procurorilor de la Pachetul General și a conducerii Inspectoratului General al Poliției (IGPR) poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Galați, coordonați de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, au început o campanie de controale la balastierele de la Siret.

La descinderi au participat și polițiști de la Serviciul „Acţiuni Speciale” şi Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Galați, precum și şi specialişti antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

În urma perchezițiilor efectuate la sediul și balastierele unei societăți care execută extragerea de nisip și balast, anchetatorii au ridicat probele prin care sunt dovedite infracțiunile comise de administratorul firmei, care efectua ilegal extragerea de pietriș și nisip și nu menționa cantitățile comercializate în evidențele contabile, încasând sume imense de „bani negri”.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că administratorul societăţii comerciale, în din perioada 2023 până în prezent a exploatat din albia minoră a unui râu şi din terenul învecinat (din mal) cantităţi de roci utile (pietriş şi nisip), deşi nu deţinea în aceste zone perimetru/perimetre de exploatare.

Pentru a disimula adevărata provenienţă  a cantităţilor de minerale utile şi pentru a le introduce, aparent legal, în circuitul comercial, reprezentantul societăţii a întocmit documente care atestă doar scriptic provenienţa din perimetre pentru care societatea este autorizată să exploateze.

De asemenea, există suspiciunea rezonabilă că o parte din cantitatea de roci utile exploatată nelegal a fost vândută fără ca veniturile realizate să fie înregistrate în contabilitate”, se spune în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.

În urma perchezițiilor a fost indisponibilizată cantitatea de 608 metri cubi de nisip și pietriș care nu era evidențiată în contabilitatea firmei.

Au fost indisponibilizate echipamentele cu care se lucra la cele trei exploatări, o staţie de sortare, mijloace de transport şi utilaje de extragere a nisipului și pietrișului, în valoare totală de aproximativ 200.000 de euro, dar și sumele sumele de 350 de euro şi 32.310 lei.