Opinia publică europeană la un an de război
Înțelepciunea convențională este că războaiele se termină în negocieri. Însă sfârșitul lor este determinat mai des la urne – sau chiar în sondajele de opinie. Lipsa sprijinului public a dus la capăt războiului Americii din Vietnam, războiul francez din Algeria la final și – odată cu înfrângerea lui Slobodan Miloșevici la urne în 2000 – a pus capăt războaielor din fosta Iugoslavie.
Aliații occidentali ai Ucrainei au fost până acum surprinzător de uniți în sprijinul lor pentru Kiev. Însă Vladimir Putin speră cu siguranță că opinia publică occidentală se va răzgândi, lăsând Ucraina în stare de stăpânire.
În discursul său despre starea națiunii rostit cu câteva zile înainte de aniversarea invaziei sale în Ucraina, președintele rus a spus foarte clar că se poziționează pentru un război lung, în speranța că logica politicii democratice va epuiza sprijinul occidental pentru Kiev și va permite Moscovei să prevaleze.
Dar după 12 luni de luptă, fisurile din coaliția occidentală au devenit mai mici și nicidecum mai mari. Un nou sondaj ECFR efectuat în ianuarie 2023 în zece țări europene arată că Europa demonstrează o unitate și o hotărâre surprinzătoare de a susține independența Kievului. Unitatea opiniei publice europene l-ar putea surprinde pe Putin – în același mod în care a făcut-o spiritul de luptă al ucrainenilor? Ce ne spune dinamica opiniei publice din ultimele 12 luni despre următoarea etapă a războiului?
Citește continuare pe Romanialibera.ro