Opoziţia nu este legală în Cuba: Cine e lidera Doamnelor în alb
Lidera mişcării disidente cubaneze Damas de Blanco (Doamnele în alb), Berta Soler, şi soţul său, Angel Moya, au fost arestaţi duminică la ieşirea din locuinţa lor, după cum au făcut cunoscut apropiaţi ai acestora, notează AFP.
Alţi nouă membri ai acestei organizaţii au reuşit să intre în biserici duminică, o modalitate pentru ei de a manifesta în Cuba unde orice formă de protest este reprimată.
Marta Beatriz Roque, activistă pentru drepturile omului şi singura femeie închisă după „Primăvara Neagră” din 2003, a confirmat pentru AFP arestarea celor doi disidenţi în timp ce se pregăteau să meargă la o biserică din Havana. Berta Soler şi soţul ei, el însuşi unul dintre cei 75 de deţinuţi politici arestaţi în 2003, au dorit să protesteze prin acest gest faţă de detenţia unor participanţi la mişcarea de protest din 11 iulie şi cu ocazia zilei de naştere a Laurei Pollan, o altă Doamnă în alb decedată în 2011. Opoziţia nu este legală în Cuba şi disidenţii, arestaţi frecvent pentru perioade scurte de timp, sunt consideraţi de regimul comunist drept mercenari în solda Statelor Unite.
„Libertate” şi „Ne este foame”
Dar, „pentru prima dată, nouă Doamne în alb au intrat în diferite biserici„, în cursul acestei noi zile de manifestaţii, a mai afirmat Marta Beatriz Roque. La 23 ianuarie, Berta Soler şi alte două membre ale mişcării sale au fost arestate în timp ce se pregăteau să meargă la biserica Santa Rita din Havana, înainte de a fi eliberate câteva ore mai târziu. Mai multe mame şi rude ale manifestanţilor arestaţi după manifestaţiile de la 11 iulie s-au apropiat de mişcarea disidentă a Doamnelor în alb.
Strigând „Libertate” şi „Ne este foame”, mii de persoane au manifestat la 11 iulie în aproape 50 de oraşe din Cuba. O persoană şi-a pierdut viaţa şi câteva zeci au fost rănite în cursul acestor manifestaţii. Potrivit guvernului, până la sfârşitul lunii ianuarie, 790 de persoane, printre care 55 de minori cu vârsta sub 18 ani, fuseseră acuzate şi alte 172 condamnate.
Ambasada Statelor Unite a protestat duminică împotriva acestor procese implicând minori. „Un copil de 16 ani poate înţelege ce înseamnă conceptul de răzvrătire până la punctul de a fi acuzat de asta?„, s-a întrebat ambasada pe contul său de Twitter.