Orașul din România la un pas să intre în alertă din cauza gunoiului. Deșeurile zac în saci de o săptămână, iar primarul este în concediu
Municipiul Drăgășani se confruntă cu o criză de gestionare a deșeurilor menajere, care au rămas neridicate de mai bine de o săptămână din cauza expirării contractului cu operatorul de salubritate. Potrivit Agerpres, autoritățile locale iau în considerare declararea stării de alertă pentru a gestiona situația, iar întâlniri oficiale au avut loc pentru a discuta posibile soluții.
Drăgășani, îngropat în gunoaie
Marți, la sediul Prefecturii Vâlcea, reprezentanți ai autorităților locale din Drăgășani s-au reunit cu oficiali de la ADI Salubrizare, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului.
Principalul subiect pe agendă a fost găsirea unei soluții rapide pentru a elimina deșeurile acumulate, una dintre propuneri fiind declararea stării de alertă pentru 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire.
Subprefectul județului Vâlcea, Florentina Călin, a explicat că, de la 9 septembrie, Drăgășaniul nu mai beneficiază de servicii de salubrizare, întrucât contractul cu operatorul de colectare a deșeurilor a expirat.
Oficialul a menționat că se fac demersuri pentru organizarea unei noi achiziții publice, care să permită desemnarea unui operator pentru colectarea și transportul separat al deșeurilor menajere și comerciale. Totuși, subprefectul a subliniat că aceste proceduri pot dura, iar pentru a depăși criza actuală s-a identificat soluția declarării stării de alertă.
Conform legii privind managementul situațiilor de urgență, măsura ar putea fi adoptată prin intermediul Comitetului Local pentru Situații de Urgență.
„În acest moment, contractul cu operatorul de salubrizare este expirat. A expirat din data de 9 septembrie. Din discuţiile cu dumnealor, am înţeles că se fac demersuri pentru întocmirea documentaţiei necesare achiziţiei publice pentru colectarea separată şi transport separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, dar sunt proceduri care durează”, a precizat, pentru AGERPRES, subprefectul judeţului Vâlcea, Florentina Călin.
Costinel Stoica, primarul ales al Drăgășaniului, a tras un semnal de alarmă cu privire la gravitatea situației. El a avertizat că orașul este acoperit de gunoaie, iar acest lucru pune sănătatea publică în pericol, existând riscul unei „catastrofe sanitare”.
Stoica a solicitat implicarea urgentă a autorităților județene, insistând că cetățenii au dreptul să beneficieze de servicii de salubrizare continue și de calitate, în condițiile în care contribuie direct la finanțarea lor.
„Este dreptul nostru, al cetăţenilor, să primim aceste servicii fără întrerupere, la o calitate bună, mai ales că suntem contributori direcţi pentru ele. Din acest motiv, am iniţiat o interpelare referitor la situaţia dezastruoasă pe care actuala administraţie ne-o lasă moştenire.
Neridicarea gunoiului pune în pericol, în mod voit, sănătatea locuitorilor municipiului Drăgăşani”, a transmis, pe pagina personală de Facebook, primarul ales al municipiului Drăgăşani.
Pe pagina sa de Facebook, primarul a criticat actuala administrație pentru „moștenirea dezastruoasă” lăsată orașului, subliniind că neridicarea gunoiului reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății locuitorilor.
Situația din Drăgășani a atras și sancțiuni din partea Gărzii de Mediu, care, în urma unui control efectuat luni, a amendat Primăria cu 50.000 de lei. Inspectorii au solicitat ridicarea de urgență a deșeurilor care acum se adună pe străzile orașului, în jurul pubelelor, accentuând riscul unei crize sanitare.