Orașul din România unde bugetarii au o cameră de relaxare dar și o zi pe lună în care pot să nu facă nimic

Publicat: 13 feb. 2025, 19:51, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Orașul din România unde bugetarii au o cameră de relaxare dar și o zi pe lună în care pot să nu facă nimic

Un primar din România a găsit o metodă inedită prin care să-și motiveze angajații. Acestora li se oferă dreptul ca o dată pe lună să nu facă nimic la locul de muncă, având posibilitatea să-și acorde o zi liberă de la obligațiile cotidiene.

Este vorba, mai exact, de primarul orașului Agnita, Alin Schiau-Gull, care se poate considera un adevărat pionier național al măsurilor de motivare a oamenilor din subordine.

În ciuda unui salariu mediu de aproximativ 4.000 de lei pe lună pentru angajații Primăriei Agnita, Schiau-Gull reînvie motivația echipei prin metode neconvenționale. Într-o perioadă în care stimulentele financiare nu mai sunt suficient de atractive, edilul a ales să răspundă nevoii de echilibru dintre muncă și relaxare. Astfel, angajații primăriei au un avantaj remarcabil: o dată pe lună, aceștia au dreptul să nu facă nimic la locul de muncă, având posibilitatea să-și acorde o zi liberă de la obligațiile cotidiene.

Schiau-Gull: „O dată pe lună, un angajat poate să-mi spună «astăzi nu vreau să fac nimic!»”

„Poziționarea noastră în județul Sibiu nu ne avantajează. Avem doi angajatori mari în oraș, iar salariile cred că sunt minime. În primărie salariul începe de la 3.000 de lei și ajunge până la 5.500 de lei, deci nu sunt niște salarii extraordinare…

Oamenii i-am găsit în primărie, am trecut printr-o reorganizare în 2021, au plecat câteva persoane, au venit altele noi, concursurile au fost transparente. Cred că aici a fost primul pas bun în direcția aceasta și acum am o echipă care se dedică pentru oraș. Dacă ar fi să vorbim despre rentabilitate proiect-salariu, imaginati-vă că un inspector grad I, grad II nu câștigă mai mult de 4.000 de lei și lucrează cu proiecte de zeci de milioane. Am încercat, cumva, să creez un spirit de echipă.

Am înțeles că scopul meu principal este să creez o echipă care să lucreze pentru binele comunității. Cumva, rolul meu este de a motiva această echipă, de a o face să se simtă motivată. Prin diferite metode. Vă dau un exemplu care, bineînțeles, nu este scris în contract: o dată pe lună, un angajat poate să-mi spună «astăzi nu vreau să fac nimic!». În plus, am amenajat o cameră unde se pot relaxa câteva minute pe zi, cumva în momentele de tensiune să ai unde să te duci să te relaxezi 10-15 minute, timpul necesar să te destinzi”, a declarat primarul Alin Schiau-Gull pentru Turnul Sfatului. 

Cameră de relaxare pentru angajați, printre metodele de motivare

În plus, pentru a sprijini starea de bine a angajaților, primarul a amenajat o cameră specială dedicată relaxării, unde aceștia se pot deconecta de la ritmul alert al activităților administrative.

În 2021, Primăria Agnita administra doar 19 contracte importante, iar până la începutul anului 2025, numărul acestora a crescut la peste 300, cu investiții de zeci de milioane de euro în infrastructură, dezvoltare și servicii.

„În anul 2021, când am preluat mandatul, Primăria Agnita avea 19 contracte. Anul trecut, am avut aproape 300 de contracte, ceea ce arată o evoluție semnificativă. Am reușit să depunem și să câștigăm proiecte în valoare de 30 de milioane de euro și continuăm să atragem fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea orașului”, a declarat Alin Schiau-Gull.